- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер Придњестровља: Ризик од нових провокација није искључен, пратимо ситуацију на границама

© Sputnik / Владимир ТрефиловЛидер непризнате Придњестровске Молдавске Републике Вадим Красносељски
Лидер непризнате Придњестровске Молдавске Републике Вадим Красносељски  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
У Придњестровљу прате ситуацију на граници са Украјином и Молдавијом, као и унутар самог Придњестровља како би искључили покушаје диверзије и терористичких аката, изјавио је за Спутњик лидер непризнате Придњестровске Молдавске републике (ПМР) Вадим Красносељски.
Он је подсетио на терористичке акте који су се догодили у ПМР прошлог пролећа и лета, као и серију нових опасних инцидената које су специјалне службе спречиле у фебруару-марту ове године.
Према његовим речима, тренутно нема знакова припреме директног напада на Придњестовље, али ризик од нових провокација није искључен.
Красносељски је истакао да је због тога, у мају потписан указ о продужењу жутог нивоа терористичке опасности на два месеца, до 18. јула.
Лидер ПМР је такође истакао да „у овом моменту ипак постоји консензус поводом тога да су оружана ескалација на Дњестру и одмрзавање сукоба катастрофалан сценарио који треба избећи“.
Он је такође изразио наду да ће Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) уложити напоре за враћање Кишињева за преговарачки сто и обавезати га на испуњење преузетих обавеза.
Придњестровље, у коме су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
РУСИЈА
Кијев и Молдавија желе силом да реше питање Придњестровља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала