- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Господар времена

© AP Photo / Thibault CamusНовак Ђоковић
Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић освајањем титуле на Ролан Гаросу постао је најуспешнији тенисер свих времена јер нико у историји белог спорта није успео да стигне до 23 Гренд слема. Међутим, тај рекорд обојио је бројним другим, а посебно се издваја то што је Србин најстарији и најмлађи шампион Отвореног првенства Француске.
Сваки сан је остварив ако се у њега довољно верује и ако се на њему ради, а то Новак Ђоковић доказује из меча у меч. Иако од повреда не може да се опорави тако лако као када је имао 25 година, он са својих 36 у неким тренуцима игра још боље и лепше него што је то био случај у млађим данима и управо због тога постао је најстарији шампион Ролан Гароса.
Српски ас освојио је свој трећи Ролан Гарос у каријери са 36 година и шест дана, док је претходни рекорд држао Рафаел Надал који је свој историјски 14. трофеј на париској шљаци освојио са 35 година, 11 месеци и девет дана.
С обзиром на то у каквој је Новак форми колико год је тај подвиг импресиван за Новака је уобичајено јер он професионалним тенисом жели да се бави још годинама и не жели да говори о пензију. Међутим, српски ас је постао прави „господар времена“ јер је уједно и најмлађи шампион Ролан Гароса.
У претходних више од 15 година поред Надала Ролан Гарос успели су да освоје само Новак, Роџер Федерер и Стан Вавринка. Шпанац и двојица Швајцараца су старији од Новака. Дакле, ниједан шампион Ролан Гароса није млађи од српског тенисера.
Тиме што је најстарији и најмлађи шампион у исто време Новак је доказао колико је његов тенис дуговечан и колико се заправо разликује од својих највећих ривала. Федерер је завршио каријеру са мањим бројкама, Надал се тешко опоравља од повреде. Новак је такође био повређен, али је успео да победи и ту невољу и поново подигне Гренд слем трофеј.
Париска шљака није једино место где је био најмлађи или најстарији шампион. Такве врсте рекорда Новак је обарао неколико пута. Колико је као млад играч био константан одлично показује и чињеница да је био најмлађи играч који је стигао до полуфинала на сва четири Гренд слема што се догодило у периоду од 2007. и 2008. године.
После 14 година, односно прошле године у Риму Новак је постао и најстарији освајач тог Мастерса, а оно што посебно радује је да ће Новак овакву врсту рекорда очигледно обарати на сваком турниру који освоји.
Српски ас је у сјајној форми, сезону наставља као најбољи тенисер света и нема сумње да ће негде поново понети титулу најстаријег шампиона.
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
СПОРТ
„Само Новак говори истину, Рафи и Роџеру не верујем“
Вероника Кудерметова - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
СПОРТ
Рускиње покориле Холандију – чека се само шампионка
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
СПОРТ
Од мржње до љубави – Кирјос пожелео Ђоковићу (не)могуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала