- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руска Амбасада: Кристијан Шмит „лута“ у магли

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Амбасада Русије у БиХ реаговала је на саопштење Канцеларије Кристијана Шмита која је, поводом намера Народне скупштине Републике Српске да измени Закон о објављивању закона и других прописа и да убудуће не објављује прописе и друге акте тзв. високог представника, оценила да је то „погрешно смишљен циљ који се неће остварити“.
Руска Амбасада је истакла да суштина мандата високог представника, а која је наведена у Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, јесте у томе да он мора да помаже странама у БиХ ради конструктивне имплементације Општег Оквирног споразума за мир.
„Са своје стране, стране у БиХ сарађују са високим представником у складу са чланом 9. Дејтонског Мировног споразума, који наглашава да ова сарадња се остварује на основу анекса Споразума те одлука Савета безбедности УН“, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије.
Како су указали, апсолутно је јасно да такав алгоритам сарадње се односи искључиво на легитимног високог представника.
„Кристијан Шмит сигурно то није без релевантне одлуке Савета безбедности УН. Такав је принципијелан став Русије и Кине. Подржавамо овакав приступ демократски изабраног руководства Републике Српске. Управо због тога никако не ‘они’ према сликовитом изразу господина Шмита пливају ‘у узбурканим водама’. Заправо сам Шмит ‘лута’ у магли“, закључили су из руске Амбасаде у реаговању на саопштење ОХР-а, пренео је РТРС.
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РЕГИОН
Шмит упозорио Републику Српску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала