- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Сијарто: Европа ушла у опасну спиралу због конфликта у Украјини

© Flickr / Chris BrownМађарски парламент
Мађарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Европска унија је дозволила озбиљне грешке у приступу конфликту у Украјини и због тога је „ушла у опасну спиралу“ са непредвидивим последицама по безбедност, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто на сесији Перламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.

„Рат у Украјини је почео пре годину и по дана и за то време Европа није могла да га оконча. Није могла да донесе мир, ризик од ескалације је већи него икада, а наша конкурентност је на рекордно ниском нивоу“, рекао је Сијарто агенцији МТИ.

Сијарто сматра да је Европска унија дозволила две велике грешке. Са једне стране се све дубље увукла у политику санкција, а са друге стране није одустала од ривалства против Сједињених Америчких Држава ко ће Украјини пружити већу војну подршку. Истакао је да је континент ушао у изузетно опасну спиралу.

„Што се више оружја испоручи Украјини, то ће дуже трајати рат, а што дуже буде трајао рат то ће већи број људи погинути“, појаснио је министар иностраних послова Мађарске.

Потврдио је да мађарска влада као и раније сматра да је неопходно да се од супротстављених страна тражи хитан прекид ватре и брз почетак мирових преговора у циљу решавања украјинског конфликта. Сијарто је закључио да Будимпешта намерава и даље да се придржава такве позиције без обзира на притисак који трпи.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
РУСИЈА
Орбан: Сукоб у Украјини би могао да заустави једино Трамп
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала