- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Немачка ће имати важну улогу у реализацији нових планова одбране НАТО-а

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Немачка ће имати важну улогу у реализацији нових регионалних планова одбране које НАТО тренутно припрема, изјавио је генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

„Тренутно се бавимо израдом наших нових регионалних планова, изменама планова наших снага и могућности, као и високим степеном спремности. Немачка ће у томе имати важну улогу“, рекао је он на заједничком конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Немачкој.

Столтенберг је такође поздравио доношење Прве стратегије националне безбедности Немачке у којој је наведено да је Русија постала „претња број један“.
Столтенберг је раније, на крају састанка у Бриселу шефова министара одбране НАТО-а, изјавио да ће на самиту у Виљнусу у јулу ове године бити завршена дубока структурална реформа колективне одбране коју је Алијанса започела још 2014. године.
Ова реформа ће, конкретно, укључити нове регионалне планове НАТО-а, који предвиђају и даље јачање блока у источном правцу у близини руских граница.
Министарство иностраних послова Русије саопштило је радније да је нова Стратегија националне безбедности Немачке супротна логици и интересима Берлина.
Претходно, немачка Влада је представила прву у историји земље Стратегију националне безбедности.
РФ - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
РУСИЈА
Немачка, амерички вазал, улази у отворени сукоб са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала