- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Британски министар: Руски бизнисмени треба да финансирају обнову Украјине

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаВикторијина кула у Вестминстерској палати у Лондону
Викторијина кула у Вестминстерској палати у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Руски бизнисмени би требало да финансирају обнову Украјине, изјавио је британски министар иностраних послова Џејмс Клеверли на заједничкој прес конференцији са америчким државним секретаром Ентонијом Блинкеном.
Према његовим речима, у обнови земље би требало да учествује и власт и приватни сектор. Клеверли је рекао да би бизнис спонзорисао обнову земље у којој је конфликт, потребне су гаранције да средства неће нестати, већ ће се користити према намени.
Одговарајући на питање о томе да ли британска власт подржава коришћење средстава олигарха за обнову Украјине, Клеверли је навео да постоји јасан и праведан принцип, којим би значајан терет за опоравак требало да буде на онима који су финансирали или учествовали у спровођењу руске специјалне војне операције.
Британски министар је подсетио на предлог закона којим се санкције против Русије чувају док Москва не плати одштету Кијеву и претпоставља да ће лица која су на лондонском списку санкција моћи да донирају замрзнута средства за обнову Украјине. Према његовим речима, овај приступ се може описати као: „Сломио си га и онда си га купио“.

Коментаришући коришћење средстава од продаје фудбалског клуба „Челси“ која су под санкцијама као и бизнисмен Роман Абрамович, Клеверли је подвукао да не треба журити са том темом.
„Формиран је фонд који ће одговарати за распоређивање тих средстава. Реч је о великим сумама, а ја сам врло јасно ставио до знања да желим да се та средства ефикасно поделе и да буду подршка Украјинцима који су жртве сукоба. Када је тако велики новац у питању, важно је да све урадимо како треба, а не на брзину“, рекао је он.
Абрамович је продао „Челси“ чији је власник био од 2003. године, убрзо након почетка ратних акција у Украјини и увођења санкција. Средства од продаје клуба би требало да буду део фонда за помоћ свим жртвама у конфликту.
Како је раније писао „Телеграф“, новац је „висио“ јер Британија и Европска унија нису успеле да се договоре како да их потроше. На пример, Брисел је инсистирао да 2,3 милијарде фунти буду усмерене на обнову Украјине, а Лондон на томе да тај новац иде за помоћ жртвама. Према речима листа, након дугих преговора, Лондон је, ипак, попустио.
У складу са проценама Европске комисије, Светске банке и УН, за обнову Украјине ће бити потребно 411 милијарди долара.
Власти у Русији су критиковале блокирање имовине Русије и руског бизниса у иностранству и такве мере сматрају незаконитим.

Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Макфол је предлагао да се руским бизнисменима да могућност да се скину са санкционог списка ако половину свог богатства уложе у фонд за обнову Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да руски бизнисмени сигурно овај предлог неће озбиљно схватити.
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РУСИЈА
Лондон: Санкције остају док Русија не исплати компензацију Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала