- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта се дешава са ценама струје - Колико ћемо киловат-час плаћати наредне зиме? | Енергија Спутњика

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Почетком овог месеца десило се оно што је прошле године у овом време било незамосливо – киловат-час електричне енергије толико је појефтинио да су неки произвођачи чак плаћали купцима да преузму струју са којом, и буквално, нису знали шта ће.
Због тога је вест дана била да је у Холандији у одређеним сатима електродистрибуција плаћала домаћинствима која имају флексибилне уговоре о снабдевању струјом, са динамичним одређивањем цене, 33 евроцента на сваки потрошени киловат.
До дисбаланса понуде и потражње дошло је због тога што је престала грејна сезона, температуре нису биле скочиле толико да се струја троши за хлађење, а временски услови, добра хидрологија и довољно ветра и сунца били су скоро иделани за производњу већих количина електричне енергије од потреба потрошача.
Ово је само један од детаља који доноси нове параметре у понуди и потражњи електричне енергије на јединственом европском тржишту. Дигитализација је допринела планирању и производње и потрошње, трговина на берзама електричне енергије, које су све више умрежене, постала је права философија и изазов за планере и у електроенергетским команијама и код трговаца.
То, наравно, не значи, нажалост, да нам у предстојећим, посебно зимским месецима, не прете проблеми због евентуланих мањкова електричне енергије у појединим регионима Европе, да цене неће бити, опет, „скочити“... Питање је колико ћемо киловат-час плаћати наредне зиме.
Претходна година научила је и политичаре и енергетичаре колико је битна енергетска независност, тачније речено, самодовољност. То је оно што сада мотивише планере, писце нових стратегија.
О томе шта нас чека, какви ће нам рачуни бити и шта можемо да учинимо, као држава, производна команија, берза... али и као потрошач, било да смо из сектора привреде или домаћинства у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Дејаном Стојчевским, техничким директором српске берзе електричне енергије СЕЕПЕX, на којој наредног месеца креће унутар-дневна трговина електричном енергијом.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала