Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Прети регионални сукоб на Косову

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак одржали су јавну дискусију у Атлантском савету о ситуацији на северу Косова и Метохије и могућим решењима за актуелну кризу.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији која, како је оценио, има потенцијал да постане регионални сукоб.
Ескобар је навео да двојца лидера, Александар Вучић и Аљбин Курти, морају да прихвате европски план, и да "другог избора нема".
Мирослав Лајчак је додао да је деескалација кризе на Косову неопходна иначе ће у противном бити жртава.
"Видели смо неколико инцидената, ако ситуација не деескалира имаћемо жртве. Нема сумње да смо 29. маја видели веома радикалне елементе у Звечану, који су дошли да повреде, ако не и убију и да изазову насиље и за то нема оправдање. Ти криминалци морају бити откривени и приведени правди, али не можете за 45.000 Срба на северу да кажете да су сви криминалци", рекао је Лајчак.
Говорећи о одржавању нових избора, Лајчак је оценио да у овом тренутку нема политчке воље за то.
"Нема рока, али морамо да поyовемо да се што пре одрже избори, али у овом тренутку нема политичке воље да се одрже избори" рекао је Лајчак.
"Лидери обе стране ће доћи у Брисел, састанак ће се одржати. Битно је да људи што пре наставе са нормалним животом", оценио је Лајчак.
"Радимо на датуму. Рећи „не“ позиву на састанак би био веома озбиљан и негативан потез", рекао је Лајчак.
"Људима треба омогућити да се врате нормалном животу, а полиција и Кфор да се повуку. Морамо да одредимо датум избора. Када нема дијалога и решења онда долази до ескалације и једностраних акција од обе стране“, рекао је он
Лајчак је оценио да је Охридски споразум је обавезујући и истакао да ћемо у зависности да се сада бира између сукоба или деескалације.
Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње, поручио је Лајчак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала