- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европска комисија: Кијеву у наредне четири године потребно још 50 милијарди евра

© AFP 2023 / JOHN THYSЗграда Европске комисије у Бриселу
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Европска комисија је предложила да се из фондова Европске уније за Украјину резервише 50 милијарди евра у наредне четири године у виду субвенција и кредита, преко онога што је Кијеву већ дато од фебруара 2022. године, када је издвојено 30 милијарди евра, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
„То ће омогућити сигурност за наше украјинске партнере“, рекла је она на прес конференцији.
Притом је напоменула да тај новац неће моћи да се одвоји из постојећег буџета ЕУ и позвала свих 27 земаља да уложе додатан новац у буџет ЕУ.
У случају да Европска комисија успе да прикупи ту суму, онда ће целокупна помоћ Европске уније Кијеву током 2024-2027. године у просеку бити 12,5 милијарди евра годишње, с обзиром на то да је 2023. године помоћ Кијеву из буџета Брисела планирана на нивоу од 18 милијарди евра.
Урсула фон дер Лајен је такође саопштила да је од почетка специјалне војне операције, односно за мање од годину и по дана, ЕУ већ извдојила за Украјину у војној, економској и хуманитарној помоћи суму у вредности од 30 милијарди евра.
Шефица Европске комисије је, у обраћању земаљама ЕУ, признала да су могућности буџета ЕУ за издвајање допунских средстава за период 2021-2027. године већ исцрпљене. Европска комисија позива земље ЕУ да у наредне четири године дају додатни новац у вредности од 66 милијарди евра из својих државних буџета у буџет Европске уније. Та сума би требало да омогући помоћ Украјини, да јој помогне у борби против миграција и да подржи конкурентност европске економије.
Кристијан Линднер и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Немачки министар: Нећемо уплаћивати додатни новац у буџет ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала