- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Морамо се држати заједно, неће нас оставити на миру ни кад се украјински сукоб заврши

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Западне земље неће оставити на миру државе чланице Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) чак ни након завршетка украјинског сукоба, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко на састанку са министрима иностраних послова земаља ОДКБ.
„Треба схватити да да ће вршити притисак на нас. Чак и ако се овај сукоб у Украјини заврши, ипак нас неће пустити на миру. Треба да припремимо заједнички план, не прогнозу наших дејстава, већ план, пре свега на економском пољу“, поручио је белоруски лидер.
Према његовим речима, ситуација у свету недвосмислено говори да чланице ОДКБ морају да се држе заједно.
Он је додао да је за ову организацију наступило тешко време и да оно захтева максималну мобилизацију снага, искуства и ресурса ради очувања мира.
Лукашенко је, поред тога, истакао да организацију повремено критикују због недостатка решења конкретних проблема.

„Постоје проблеми, постоје задаци и њих треба решавати, ма колико тешки били. Ми, повремено, због њихове сложености и не желимо да их решавамо. Ако се у решавање тих проблема уплету наши пријатељи савезници са Запада, биће много теже учинити било шта“, оценио је председник Белорусије.

Белоруски лидер је казао да су Сједињене Америчке Државе одавно лишиле Европу суверенитета.
Према његовим речима, постоје проблеми од глобалног значаја и у региону Африке, као и између Кине и Тајвана, међу САД и Европом.
„У овој огромној конфронтацији треба да макар сачувамо своје“, поручио је он.
Лукашенко је, поред тога, најавио да је неопходно продубити сарадњу ОДКБ и са другим међународним организацијама, као што су УН, ШОС и др.
Поред Белорусије, која председава организацијом ове године, чланице ОДКБ су Русија, Јерменија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан.
Лидери Јерменије, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана потписали су 15. маја 1992. године у Ташкенту Уговор о колективној безбедности ради заједничког осигуравања своје безбедности и развоја сарадње у војно-политичкој сфери.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
РУСИЈА
Лукашенко о нуклеарном оружју у Белорусији: Не дај Боже да морам да одлучујем о примени...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала