Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Косовска полиција тукла и малтретирала све ухапшене Србе /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДиректор канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић посетио данас неосновано ухапшене Србе са КиМ који се налазе у притворним центрима у Подујеву и у Гњилану и том приликом се уверио да их је косовска полиција малтретирала и тукла.
„Он је у Гњилану посетио Радоша Петровића, Душана Обреновића који су ухапшени 29. маја, а у Подујеву је посетио и Милуна Миленковића Лунета, Немању Влашковића, Далибора Спасића, али и Милована Божовића који је ухапшен почетком априла ове године“, рекао је Петковића на ванредној конференцији за медије.
Додао је да је Павићевић, који је тренутно на путу за Београд и да ће о свему сачинити званични извештај, установио да је косовска полиција посебно малтретирала и тукла ухапшене приликом привођења и одвођења у притворне центре.
„Неки од њих су задобили озбиљне повреде, нарочито Душан Обреновић и Милун Миленковић Луне. Повреде су и даље видљиве“, навео је Петковић.
Додао је да је Павићевић рекао и да Миленковић има и шавове по глави, модрице испод очију и да су трагови насиља и пребијања на његовом телу видљиви.
„Тукли су га док су га испитивали, док је седео везан на столици. Чак су у једном тренутку лекари тражили да Луне иде на снимање главе. Приликом хапшења је специјалац РОСУ је кундаком више пута ударио у главу Лунета и био је покривен белим покривачем да се то не би видело приликом одвођења“, навео је Петковић.
Истакао је да су сада ухапшени Срби добро, али и упозорио да ће многима остати трајни ожиљци који ће остати.

„Аљбин Курти све што каже — све слаже“

Петковић је одбацио тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и министарке Донике Гервале да су припадници тзв. косовске полиције ухапшени на територији Косова и Метохије.
„Потпуна је лаж све што су рекли на конференцији за штампу Курти и Доника Гервала говорећи о наводном киднаповању косовских полицајаца. Никаквог киднаповања није било. Аљбин Курти све што каже — све слаже“, истакао је Петковић.
Петковић је поновио да су косовски полицајци ухапшени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у општини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља.
Он је навео да их је обишао приштински официр за везу Јетиш Јашари и уверио се да се налазе у одличним условима и да је третман према њима добар за разлику од онога у каквом су стању ухапшени Срби, који су брутално претучени.
„Хитно тражимо да се ослободе сви ухапшени Срби, да се повуче Росу поолиција и лажни градоначелници“, рекао је Петковић.
Петковић је казао да је јасно какав је третман и понашање косовске полиције према ухапшеним Србима, за разлику од ухапшених приштинских полицајаца, где је наша полиција поступила у складу са прописима и законом.
„Нико није био малтретиран и тучен, а то је потврдио и приштински официр за везу, који је имао прилику данас да их обиђе и види у каквим условима се држе“, навео је Петковић.
Петковић је казао да се косовски полицајци држе у притвору у одличним условима, да свако има своју собу, имају шта да једу, пију, добијају сокове, воће, колаче, све шта су пожелели су добили.
„Такав је третман према ухапшеним приштинским полицајцима који су до зуба наоружани ушли на територију централне Србије. На другој страни, Срби чаме у казамату само зато што су Срби, и само што су се успротивили насиљу које према Србима спроводи Приштина и Аљбин Курти“, додао је он.

МУП одговорио на све тачке упита Еулекса

Петковић је рекао да је Министарство унутрашњих послова Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца.
Он је навео да је Србија спремна да понуди доказе и учествује у истрази и поново предложио да стручњаци Еулекса дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника МУП-а, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. далеко у дубини територије централне Србије.
„Тако могу јасно да поставе питање где су ухапшени косовски полицајци, и да ли су припадници српске полиције прешли административну линију или не. Наши полицајци нису корак прешли преко административне линије. Курти све време лаже и обмањује. Имате и извештај Кфора који јасно на то указује“, рекао је Петковић.
Навео је да се Приштина служи само пропагандом, како би оцрнили Србе на Косову, огласили их криминалним народом, фашистичком полицијом.
„Чему све то, када се добро зна да је Курти онај који баштини фашистичку идеологију“, констатовао је Петковић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СРБИЈА
Курти: Спреман сам за састанак с Вучићем, деескалација значи ослобађање косовских полицајаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала