- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Украјина спрема напад на Крим ракетама "хајмарс" и "сторм шедоу" - одговор ће бити моменталан

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Шојгу и Сергеј Суровикин
Сергеј Шојгу и Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Оружане снаге Украјине планирају да изведу напад на територији Русије, односно Крима, крстарећим ракетама "хајмарс" и "сторм шедоу", рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Примена ових ракета ван зоне спровођења специјалне војне операције означиће потпуно увлачење Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у сукоб и повући ће за собом моменталне нападе на центре одлучивања на украјинској територији“, истакао је министар на седници колегијума Министарства.
Претходно, средином маја, британски министар одбране Бен Волес потврдио је да Лондон испоручује Кијеву крстареће ракете великог домета "сторм шедоу".
Си-Ен-Ен је објавио раније вест о испорукама у којој се наводи да су власти у Кијеву наводно обећале да неће користити ракете за нападе на територији Русије.
Оружане снаге Украјине од тада су више пута извеле нападе овим ракетама на нове руске регионе.
Кремљ је саопштио да се Москва према британским испорукама крстарећих ракета дугог домета „сторм шедоу" Кијеву односи крајње негативно, истичући да то захтева „адекватан војни одговор“.

Руске снаге одбиле све нападе

Поред тога, министар је нагласио да Кијев наставља са покушајима напада у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу за које су ангажоване елитне јединице, које су обучили НАТО стручњаци, као и велика количина западног наоружања.
„Оружане снаге Украјине су од 4. јуна предузеле 263 напада на положаје руске војске. Захваљујући компетентним и самопрегорним дејствима наших јединица сви они су одбијени, непријатељ није остварио своје циљеве“, поручио је Шојгу.

Војно-транспортна авијација од почетка СВО обавила више од 10. 000 летова

Министар је, такође, истакао да су посаде војно-транспортне авијације више него двоструко повећале број летова од почетка специјалне операције, те је на данашњи дан остварено више од 10 хиљада летова.
Он је додао да су авиони превезли 2.300 јединица технике, више од 300 хиљада војника и 160 хиљада тона робе, док су авиони А-50 и Ил-22 обавили готово пет хиљада борбених летова.
Шојгу је истакао да возни парк војно-транспортне авијације редовно обнавља и да се његова бројност увећава.
Ракета сторм шедоу - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Специјална операција у Украјини
Ни ракете „сторм шедоу“ не могу да помогну Украјинцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала