- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Бриселу представљена прва Стратегија економске безбедности ЕУ - заштита од непријатељских земаља

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Европска комисија је први пут представила протекционистичку Стратегију економске безбедности ЕУ која ће омогућити проширивање овлашћења Брисела, ограничавање трговине и размене технологије са земљама које су Западу непријатељске.
Стратегију је на конференцији за новинаре у Бриселу представио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ а текст стратегије објављен је на сајту ЕК.
Како се наводи, ЕУ намерава да се „заштити од економских ризика уз примену мера заштите трговине, контроле страних инвестиција и сопственог извоза, безбедности мрежа 5Г и 6Г, нових инструмената за борбу против спољног економског притиска (мисли се на стране санкције које би се примењивале против ЕУ)“.
Комисија истиче да ће главни спољноекономски партнери ЕУ бити земље које деле „европске интересе, вредности и процену ризика“.
Борељ је, између осталог, рекао да Унија нема довољну количину материјала за проширивање производње муниције већ мора да га увози.
"За већу производњу муниције немамо довољно кључних материјала и њих морамо да увозимо. То слаби нашу стратешку аутономију и представља озбиљан ризик по нашу безбедност", рекао је он на конференцији за новинаре.
Прва Стратегија економске безбедности ЕУ треба да смањи спољну зависност Уније од увоза кључних ресурса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала