Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Направљен историјски корак“: Србија има подршку Мађарске

© Tanjug / Милош МиливојевићСедница стратешкох савета за сарадњу Србије и Мађарске
Седница стратешкох савета за сарадњу Србије и Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас направљен историјски корак успостављањем Стратешког савета за сарадњу две земље.
Он је, након седнице Савета, рекао да је на њој речено да је пређена линија и граница која је могла да буде очекивана када се граде најбољи односи Србије и Мађарске.
"Односи су на историјском максимуму, најбољи у историји, политички односи, односи између људи. Економски односи су на максималној разини, трговинска размена је 3.65 милиона, пет пута више неко пре 10 година. Мађарска је пети у свету, а трећи у ЕУ партнер, а пре 10 година је била на 12. месту", истакао је Вучић.
Како је рекао, данас су потписани први споразуми из области одбране и безбедности.
"Мађарска је чланица НАТО и ЕУ, Србија није, али смо дошли да у једној тако важној ствари за сарадњу можемо да будемо најближи и најближе сарађујемо. Имамо много планова како да заштитимо своје земље, независност, као да једни другима помогнемо једни другима и за наше радове. То је један огроман искорак", рекао је он.
Вучић је рекао да Србија има од Мађарске подршку на европском путу, али и да чувамо нашу независност
"Ми нисмо део европског клуба, нисмо ни у Нато, мање смо заштићени од Мађарске, али смо доказали да мала Србије није тако мала по снази... Упознао сам госте о ситуацији на КиМ, са Орбаном сам разговарао и о ситуацији у региону", рекао је председник.
Вучић рекао је да је данас направљен стратешки искорак између Србије и Мађарске и посебно захвалио мађарским пријатељима на помоћи у области енергетике.
Он је у обраћању после прве седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске рекао да је Србија захваљујући Мађарској могла мирно да преживи зиму, јер је имала довољне резерве гаса.
Вучић је навео да сада има 560 милиона кубних метара гаса у складиштима за потребе Србије што су огромне количине које пужају сигурност и за предстојећу зиму.
© Tanjug / Милош МиливојевићСедница стратешкох савета за сарадњу Србије и Мађарске
Седница стратешкох савета за сарадњу Србије и Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Седница стратешкох савета за сарадњу Србије и Мађарске
Рекао је да је обезбеђено и довољно нафте и дизела.
Говорећи о сарадњи у другим областима навео је изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште, као и изградњу нових терминала који ће олакшати живот грађанима.
Вучић је рекао и да је једним од споразума који су данас потпсани предвиђена и сарадња у области дипломатије тако сто ће мађарске дипломате биити у нашој мисији у Киншаси, а српске у Валети што ће допринети уштеди.
Навео је и да је формирано 10 радних група задужених за сарању у раличитим областима, међу којима и оне које се односе на изградњу нафтовода између Новог Сада и Мађарске, трговину гасом, као и јединствену наплате путарина.

Каталин Новак: Са пријатељима се заједно и смејемо и плачемо

Председница Мађарске Каталин Новак рекла је да је рођена и одрасла у Сегедину, и да јој је драго што може да буде у суседној земљи међу пријатељима.
"Посебно ми је драго што смо радили на томе да наши односи буду још садржајнији. Са пријатељима се заједно смејемо и заједно плачемо, и то је тако у односу Мађара и Срба. Имамо много успеха иза себе у протеклих 10 година, и посебно се захваљујем за то", рекла је Новакова.
Навела је да су Мађари плакали са Србима, због масовних убистава и рекла је да је у име свих Мађара изразила саучешће.
"Било је тешко преживљавати све што се дешавало Србији. Такође је тешко замислити све што се догађа на Косову и Метохији. А саосећамо са Србима и због поплава које су се десиле у последњих неколико дана. Али пошто смо пријатељи, ту смо да помогнемо било у добрим, било у злим временима. Стојимо уз вас, пружићемо вам помоћ када год то буде било потребно", рекла је председница Мађарске.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆ Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње
 Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње
Рекла је и да је ово златно доба односа Србије и Мађарске и да ће две земље наставити да раде на томе.
"Желимо да наставимо мађарско-српску сарадњу. Ради се о два народа која су суверена, и који поштују једни друге. Постоји воља и постоје конкретни планови да у будућности имамо конкретне резултате. Формирано је 12 радних група, од којих очекујемо да постигну резултате", рекла је Новакова.

Брнабић: Србија више није усамљена, Мађарска је са нама

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на Палићу да је изградња Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске нешто на чему су обе државе радиле дуго и да Србије више није усамљена, ни у Бриселу, а ни у било којој организацији.
"Ово није нешто што дође само од себе. Оснивање стратешког савета за сарадњу је први овакав догађај у Србији. Ми немамо ниједан међународни савет, осим са Мађарском. То је нешто на чему ће Влада Србије марљиво радити, да даље унапређује сарадњу у сваком смислу", рекла је Брнабић.
Премијерка је казала да ће Београд и Будимпешта наставити да раде на зближавању, у сваком смислу.
"Подсетићу, прва заједничка седница са владом Мађарске одржана је 1. јула 2014. године и непуних девет година касније, дошао је дан када оснивамо стратешки савет за сарадњу. То је девет година марљивог, напорног рада", рекла је Брнабић.
Она је навела да се на тај начин у потпуности мењају односи између две земље и да се тако гради партнерство, залог за будућност.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆПредседник Србије Александар Вучић, председница Мађарске Каталин Новак, премијер Србије Ана Брнабић и премијер Мађарске Виктор Орбан
Председник Србије Александар Вучић, председница Мађарске Каталин Новак, премијер Србије Ана Брнабић и премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Председник Србије Александар Вучић, председница Мађарске Каталин Новак, премијер Србије Ана Брнабић и премијер Мађарске Виктор Орбан

Орбан: Разлике између Србије и Мађарске нам дају снагу

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас на Палићу да разлике између Србије и Мађарске постоје и да су бројне, али да оне дају велику вредност сарадњи двеју земаља, и када оне сарађују, створи се ''огромана енергија''.
''Србија није у НАТО и ЕУ, Мађарска јесте, Србија је православна земља, а Мађарска римокатоличка. Ми смо у централној Европи, а Србија на Балкану. Али те разлике додају вредност нашој сарадњи, јер удружени имамо огромну енергију на располагању, коју можемо да уложимо у интерес и унапређење положаја наших народа'', рекао је Орбан.
Орбан је истакао став да треба да сарађивати са свима, у време када, како је рекао, у Европи једна страна не жели да сарађује с другом.
''Сматрамо да треба сарађивати са свима, са што више земаља. Србија је кључна земља Западног Балкана, а Мађарска је капија Европе. Имамо фантастичне могућности'', рекао је мађарски премијер.
Он је навео да Мађарска ''врло помно'' прати догађаје на КиМ, и оценио да ''непријатељи Србије једва чекају да јој науде''.
''Видимо шта се ради Србима. Сматрам да је неприхватљиво за међународну заједницу да једне изборе са учешћем од свега четири одсто прихвата као легалне, и резултате такође. Ми Мађари видимо и јасно нам је'', рекао је Орбан.
Сматра да Србија треба да врати на КиМ тројицу ухапшених косовских полицајаца.
''Са поштовањем те молим, драги Александре, да добро о томе размислите. Мислим да би било добро да саслушате препоруку Мађарске, да их вратите Косову, то би вам помогло да сопствену ствар унапредите. Зато те молим да размислиш о томе'', обратио се Орбан председнику Вучићу.
 Србија и Мађарска на Палићу потписале више споразума који ће обезбедити даље јачање сарадње - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Шта су све потписале Србија и Мађарска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала