- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Китови убице почели да нападају бродове и у Северном мору

© Sputnik / Александр Ковалев / Уђи у базу фотографијаОрка (кит убица)
Орка (кит убица)   - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Орка, кит убица, више пута је напао јахту у Северном мору код Шетландских острва, што је забрињавајући развој догађаја имајући у виду вишеструке нападе и потапања пловила код Гибралтарског мореуза и обале Португала.
Седамдесетдвогодишњи пензионисани холандски лекар и искусни морепловац Вим Рутен пловио је сам на својој јахти од Лервика до Бергена у Норвешкој. Док је пецао скушу, орка се изненада појавила и ударила у крму седам тона тешког брода.
Животиња је почела поново да удара и створила удубљења у алуминијумском трупу.
„Оно што ме је највише уплашило јесте гласно дисање. После првог ударца остала је иза брода, онда нестала, па се вратила и великом брзином ударила још два или три пута“, испричао је Рутен за Гардијан.
„Можда је желела да се игра. Или да ме погледа у очи. Или да ме натера да престанем да пецам“, додао је Рутен.
Ово је исто понашање које је примећено код популације орки код Иберијској полуострва, али је први пут да се десило у северним водама.
Изузетно друштвене животиње, орке користе сложену вокализацију како би комуницирале и ловиле плен, од мале рибе до плавих китова. Уче по мајчиној линији, а женке после менопаузе преузимају највећу важност у јату.
Тако су, примера ради, „бабе“ у популацији код Иберијског полуострва примећене како надгледају нападе на јахте и бродове.
Орке, китови убице - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто китови убице нападају бродове: Научници имају неочекивано објашњење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала