- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Никола је на животној раскрсници – где је ту Београд?

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаНикола Миротић
Никола Миротић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Никола Миротић, један од најбољих кошаркаша Европе, налази се на раскрсници каријере, иако се томе нико није надао. Миротића „јури“ пола Старог континента, а наводно су у игри и београдски вечити ривали.
Миротић, некадашњи шпански репрезентативац, Србин из Црне Горе, изненада је постао слободан у избору даље средине пошто је Барселона одлучила да прекине уговорну сарадњу две године раније.
Наводно, проблем је била Миротићева плата, иако је он рекао да о томе није било разговора, а већ је раније смањивао своју зараду у времену пандемије вируса корона.
С тим у вези, грчки медији су пренели да је Црвена звезда наводно упутила понуду Миротићу за годишњу плату од 2,7 милиона евра, а претходно су интересовање за њега показали Олимпија из Милана и Монако.
Из четвртог плана је у причу око Миротића стигао и Партизан, клуб који је на срцу 32-годишњем кошаркашу.
„Од малих ногу сам био ватрени навијач Партизана. Сви у породици су били симпатизери Црвене звезде, а ја сам знао само за црно-беле боје. Био сам пресрећан када сам дошао, одрадио тренинг и одиграо једну пријатељску утакмицу за вољени клуб. Гледао ме је лично и тадашњи тренер црно-белих Душко Вујошевић, али се на крају нисмо договорили“, говорио је Миротић у времену док је носио дрес Реал Мадрида.
Миротић се сада налази на прекретници и мораће да донесе праву одлуку, с обзиром на то да су му остале још три или четири квалитетне сезоне, а актуелни моменат у европској кошарци није сјајан.
Разлози за то су многи, на пример Монако који је жестоко загризао за Миротића је екипа у којој се све врти око ћудљивог Американца Мајка Џејмса и питање је колико је искусни крилни центар спреман да жртвује свој статус и оде у други план.
И са Олимпијом је ствар веома проблематична, годинама уназад троши се велики новац, али екипа никако да стигне до борбе за трофеј, што је циљ којем свакако тежи Миротић, а то ће свакако желети и наредних година, нарочито после неуспешне последње сезоне у Барси.
Као веома амбициозан пројекат најављује се Панатинаикос, делује као сигурно да Миротић не планира сарадњу са тренером какав је Ергин Атаман, док је Олимпијакос на чекању јер није јасан статус Саше Везенкова, стартног крилног центра и МВП Евролиге.
Када су већ грчки медији поменули Звезду као потенцијалну дестинацију, у причу је готово истовремено уплетен и Партизан – с тим у вези ваљало би и размотрити шта је реалније од та два избора.
Звезди би свакао ваљао крилни центар Миротићевих карактеристика, али ту има много нерешених ствари у вези осталих играча, нарочито оних који су стигли током сезоне за велики новац.
Извесно је да пре него што реши те околности да Звезда неће гледати ка појачањима, док би Партизан већ могао то да чини, имајући у виду да је стартни и практично једини крилни центар у тиму Зек Ледеј већ два лета на мети Макабија, а како је одиграо и даље актуелну сезону чини се да би могао добро да се наплати.
Даље, Миротића са Партизаном, осим навијачког опредељења које, будимо реални, никада није претерано истицао, повезује и чињеница да су Барселона и црно-бели прошлог лета успоставили сарадњу када је у питању Данте Егзум.
Наиме, Аустралијанац је био отписан у редовима Барселоне, тренер Партизана Жељко Обрадовић је контактирао колегу из Барсе Шарунаса Јасикевичуса и добио информацију о томе да је Егзум слободан, брзо је реаговао и довео га у редове црно-белих.
Још једна веза Партизана и Барселоне је спортски директор црно-белих Зоран Савић, који је тај посао обављао и у каталонском клубу, а познато је да и даље има добре конекције у Барселони, уопште у целој Шпанији.
Наравно, препрека целом послу могла би да буде Миротићева плата, али наравно и постојање његове жеље да дође у српску кошарку у којој су многе ствари и даље у домену сиве зоне и далеко од професионализма на који је он навикао.
Србија и Велика Британија - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
СПОРТ
Јованина рапсодија која је „сломила“ Велику Британију /видео/
Партизан и Црвена звезда - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
СПОРТ
Ко ће освојити трофеј АБА лиге?
Србија и Велика Британија - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СПОРТ
Ногић „написала дипломски“ против Британки – Србија у четвртфиналу Евробаскета!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала