- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Татјани Мандић Ригонат награда за режију „Љубомир Муци Драшкић”

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште/Жељко ЈовановићТатјани Мандић Ригонат награда за режију „Љубомир Муци Драшкић”
Татјани Мандић Ригонат награда за режију „Љубомир Муци Драшкић” - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Награда за режију „Љубомир Муци Драшкић” уручена је 20. јуна редитељки Народног позоришта у Београду Татјани Мандић Ригонат за представу „Наш разред”.
На свечаности у Атељеу 212 признање је примила из руку драмске уметнице Светлане Бојковић, председницe жирија награде коју Атеље 212 додељује бијенално за режију на нивоу града Београда, у знак сећања на великог редитеља и дугогодишњег управника тог театра Љубомира Муција Драшкића (1937-2004).
„У представи 'Наш разред' Татјана Мандић Ригонат се храбро ухватила у коштац са темом која болно и катарзично одјекује у гледалишту… Тема постаје универзална, јер говори о рађању и развијању зла у људима, о понорима људског духа, о оним добрим и оним најмрачнијим особинама људи, о кривици, о искупљењу, о незамисливим злочинима које је човек у стању да учини својим ближњима. Тањина редитељска концепција је смела, снажна и беспоштедна”, оцењено је, између осталог, у саопштењу жирија које је прочитала Светлана Бојковић.

Муци Драшкић ми је отворио врата

Татјана Мандић Ригонат је изјавила да јој је изузетно задовољство и част што је добитник баш ове награде.
„У овом позоришту, пре више од три деценије, дипломирала сам представом 'Госпођица Јулија', а врата ми је отворио тадашњи управник Љубомир Муци Драшкић. Kао што сви знамо, био је велики човек позоришта, велики редитељ, уметник и градитељ. Оно што је градио, није била само ова зграда у којој се сада налазимо, већ је градио и међуљудске односе без којих нема доброг позоришта. Хвала жирију великана југословенског глумишта који ми је доделио ову награду”, рекла је Татјана Мандић Ригонат.
У саставу жирија, који је одлуку о награди донео једногласно, били су, поред Светлане Бојковић, и глумци Горица Поповић и Тихомир Станић.
Представа „Наш разред”, по тексту Тадеуша Слобођанека, која је премијерно изведена 9. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић“, пратећи судбине десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије 20. и 21. века, отвара питање фашизма и страшних злочина, као и универзалног трагања за истином и правдом.
Представа „Наш разред” у режији Татјане Мандић Ригонат на Сцени „Раша Плаовић“ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
КУЛТУРА
„Наш разред” у режији Татјане Мандић Ригонат на Сцени „Раша Плаовић“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала