- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вијести: Покрет Европа сад неформално обезбедио већину

© AP Photo / Risto BozovicПлакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Званични разговори Покрета Европа сад (ПЕС) и осталих политичких актера о формирању нове владе требало би да почну након утврђивања коначних резултата избора, међутим, неформални преговори увелико су у току, а из тог покрета, према незваничним информацијама Вијести, рачунају да су већ обезбедили 43 гласа подршке.
ПЕС, који ће имати 24 посланика у новом скупштинском сазиву, као будуће партнере види 10 посланика свих странака мањинских народа, седам Демократа и два Социјалистичке народне партије (СНП), пишу Вијести и додају да то није укупна бројка на коју рачунају у ПЕС-у, с обзиром на то да циљају већу подршку и да су најавили да су отворени за разговоре с коалицијом “За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ), која ће имати 13 посланика.
За избор владе потребан је 41 глас, од укупно 81 у парламенту.
Према непотврђеним информацијама, ако до наведеног договора дође, Демократама би могла да припадне позиција шефа Скупштине, коју је њихов лидер Алекса Бечић обављао од јесени 2020. до фебруара прошле године.
Из ПЕС су јуче саопштили да ће званично отпочети преговоре о формирању владе након проглашења коначних резултата недавних парламентарних избора. Државна изборна комисија (ДИК) то би, према свом календару, требало да учини до 26. јуна, до поноћи.
Готово је извесно, пишу Вијести, да се то до тада неће десити, а један од разлога је, кажу, то што се очекује да пред Уставним судом буде више жалби на решења ДИК-а, о којима суд не може експресно да одлучи. Разлог је и то што су носиоци неких листа тражили да им се решења ДИК-а и локалних комисија о њиховим приговорима доставе искључиво поштом, што изискује време, и што чекају последње рокове за писање жалби. Повод може и бити пристизање приговора након сутрашњег понављања избора на једном биралишту у Тузима.
Након што буду проглашени коначни резултати избори, тече рок од 15 дана за одржавање конститутивне седнице новоизабраног сазива Скупштине. Потом, у року од 30 дана од дана конституисања парламента, председник државе предлаже мандатара за састав владе, након чега мандатар има 90 дана да предложи кабинет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала