- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Вучић: Маестро Мехта никад није заборавио Београд

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗубин Мехта код председника Србије Александра Вучића
Зубин Мехта код председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са једним од највећих светских диригената Зубином Мехтом о његовој регионалној турнеји у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", као и о изградњи нове концертне дворане Београдске филхармоније у Београду.
Том приликом Вучић је захвалио Мехти на величанственом концерту који је одржао у Великој дворани Коларчеве задужбине, чиме је на импресиван и незабораван начин обележен велики јубилеј – стогодишњица Београдске филхармоније, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.
Председник је посебно напоменуо да овај наступ има и симболичко значење у смислу културног повезивања региона, будући да је управо концерт у Београду отворио турнеју у оквиру "Отвореног Балкана", током које ће Зубин Мехта са Филхармонијом одржати концерте и у Тирани и Скопљу.
"Искрени пријатељ наше земље, маестро Мехта никада није заборавио Београд у који се увек враћа са најлепшим и узвишеним поклонима - концертима за памћење и врхунским уметничким наступом који сваки пут фасцинира домаћу публику и због којих наш Београд постаје центар уметничког света", истакао је Вучић.
Додао је да посебно цени огроман допринос Зубина Мехте Филхармонији, чији је развој пратио још од свог првог наступа у Београду пре шест и по деценија.
Мехта је истакао да је Филхармонија један од најбољих европских оркестара.
"Моје пријатељство са вашим главним градом и Филхармонијом, којима се увек враћам, одавно превазилази оквире музике", нагласио је Мехта и додао да је користио сваку прилику да подсети да је Филхармонија, као један од најбољих европских оркестара, одавно заслужила нову концертну дворану, која би постала и један од симбола Београда.
Архитектонско идејно решење студија Аманде Левит из Лондона предвиђа да ова дворана, са укупном површином здања које ће се простирати на 57.911 квадрата, уједно буде и највећа културна инвестиција у региону у последњим деценијама.
Зубин Мехта је за овај пројекат рекао да је амбициозан и естетски предиван и предложио да се главна дворана назове управо по Ивану Тасовцу који је оставио упечатљив и неизбрисив траг у историји Филхармоније и чија је визија била да овај објекат буде и симбол изградње светлије и одрживије будућности града.
Са четири просторије за извођење, одржавање проба и креативни рад, укључујући симфонијску концертну салу са 1.600 места, дворана ће бити не само нови дом Београдске филхармоније, већ и прва те врсте на Балкану, као међународно призната платформа за музичко извођење светске класе која ће допринети друштвеном, економском и еколошком развоју Србије.
Захваливши још једном уваженом госту на спектакуларном концерту Вучић је поновио да ће Београд и Србија увек бити друга кућа великог Зубина Мехте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала