- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о Косову: На прагу смо још једне регионалне катастрофе

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПолиција тзв. Косова (РОСУ)
Полиција тзв. Косова (РОСУ) - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Стање у јужној српској покрајини Косово се погоршава. Самопроглашене власти на челу са твз. премијером Аљбин Куријем отворено иду ка томе да се уђе у сукоб силом, саопштила је портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Терор над Србима се појачава, провокације постају све софистицираније, наставља се незаконито хапшење грађана, истакла је она, подсетивши и на блокаду теретног саобраћаја из Србије.

"Деца су опет постала жртве косовских казнених одреда", рекла је Захарова. Оружани напади на жене, децу и старце представља личну карту косовских екстремиста.

И шта Запад на то каже?
САД и ЕУ много година настављају да затварају очи на субверзивно деловање Куртија. Намерно уводе у ћорсокак ситуацију, како би Срби одустали од својих основних интереса, објаснила је руски дипломата.
Приштина од 2013. године наставља да саботира формирање Заједнице српских општина.

"Уместо да се изврши притисак на косовске Албанце, амерички посредници припремају терен за радикално резање надлежности Заједнице, па чак и њену замену на механизам заштите мањинских права, подржавајући тезу Куртија о нетериторијалном карактеру ове структуре", истакла је она.

Све је већи ризик да ће игре Запада са међународним правом, у покушају да се створе алтернативна решења за косовски проблем, одвести регион у нову катастрофу, закључила је Захарова.

Борба кроз историју за потискивање Русије са Балкана

Залагањима Руског царства који је пружао отпор себичним европским монархијама, призната је независност Србије, Црне Горе и Румуније, казала је Захарова, говорећи о Берлниском конгресу који је одржан 1878. године на коме су сумирани резултати "победоносног руско-турског рата".
Још тада европске монархије настојале да спрече раст руског утицаја на Балкану, додала је.
"Вођени ситним тренутним прорачунима и са завишћу према блиставим победама руског наоружања, покушали су да ревидирају услове претходно закљученог прелиминарног Санстефанског мира између Русије и Турске. Највећи антируски жар Лондон је показао у току дипломатских борби", казала је Захарова.
Европске монархије су упорно предлагале исцртавање граница на Балкану не на етничкој, економској или историјској основи, већ искључиво на основу сопствених интереса, подсетила је.
Међутим, царска Русија је, како је рекла, правде ради бранила границе на дипломатском фронту, да би се вишевековна борба балканских народа за државну независност, коју је тада масовно подржавало цело руско друштво, крунисала успехом.
Иако је Конгрес променио услове Сан Стефана на штету Русије и Јужних Словена, захваљујући активном залагању руске делегације која је савладала отпор европских монархије, призната је независност Србије, Црне Горе и Румуније, подсетила је. "Отворен је пут ка независности Бугарске, по први пут су идентификовани проблеми албанске и македонске државности", додала је.
За разлику од Санкт Петербурга, европске престонице су, према њеним речима, на конгресу настојале да "уграбе своје", па су тако "највише посластица из Турске отеле земље које уопште нису учествовале у рату" – Енглеска и Аустроугарска. Први је добио Кипар, други је "узео под надзор" Босну и Херцеговину коју је касније окупирао".
"Русија поштује успомену на 200 хиљада руских војника који су пали током руско-турског рата 1877-1878. за независност балканских народа. Ценимо став грађана Србије, Црне Горе, Бугарске, Румуније и других балканских земаља, који и поред опортунистичких покушаја политичара да ревидирају историју веза са Русијом, настављају да чувају сећање на њен одлучујући допринос њиховој државној независности", закључила је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала