- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Европски медији о највећим промашајима Украјине у специјалној војној операцији

© Sputnik / Кирилл Нортон / Уђи у базу фотографијаХеликоптери Ка-52
Хеликоптери Ка-52 - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Европски медији, објашњавајући слабе резултате украјинске контраофанзиве, наводе као разлог ефикасност линија одбране које су формирале Оружане снаге Русије, као и успех у примени авијације и средстава за електронско ратовање.
Неки медији указују и на промашаје Украјине и недовољну спремност Запада који јој пружа подршку.
Неће бити домино ефекта
Експерти из различитих земаља и медији се слажу да је руска војска врло добро изградила одбрамбене линије.
„Од самог почетка је било јасно да ће се контраофанзива Украјинаца одвијати другачије од блицкрига који је био прошле јесени. Руси су овога пута имали месеце да се припреме и изграде ешалонирана утврђења у дубину“, пише швајцарски портал „Вацон“.
О томе је говорио у емисији мађарског „Инфорадио“ и пуковник војне националне безбедности Мађарског националног универзитета за државну службу пуковник Иштван Решпергер. Експерт је истакао да не очекује „домино ефекат“ чак и у случају успешног напада украјинске стране и предвидео јој губитке 25-50 одсто.
Западни медији су још крајем децембра писали да је руска војска веома добро изградила одбрану која може да одбије украјинске нападе. Британски лист „Фајненшнал тајмс“ је истакао удео генерала Сергеја Суровикина, који је, по његовом мишљењу, успео да ојача линију фронта. Лист пише да ојачане одбрамбене позиције које је направио Суровикин смањују шансе да контраофанзива украјинске војске успе, јер је њен циљ да пресече копнени коридор дуж обале Азовског мора и повеже Крим са Донбасом и другим регионима Русије.
Према речима Решпергера, Русија је у последње време имала велике успехе у електронском ратовању што јој омогућава да заштити своје базе и бродове од напада дронова, као и да развија сопствену технологију производње дронова.

Нови напади

О новим акцијама руске војске је објавила и швајцарска телевизија РТС.

„Руске војно-ваздушне снаге су адаптирале своју тактику како би имале могућност да нападну украјинске снаге без ризика да изгубе авионе. Русија више користи клизеће бомбе које омогућавају авионима да бацају бојеве главе и наводе их на растојању до 50 километара, избегавајући непријатељске противаздухопловне системе“, пише у чланку.

Руска војска је такође значајно побољшала координацију у артиљерији и авијацији. Осим тога, обраћају пажњу на ефикасност примене хеликоптера. О акцијама руске авијације пише и италијански лист „Кориере дела сера“.
„Према многим подацима, хеликоптери Ка -52 су уништили велики број оклопне технике ракетама са ласерским навођењем ‘вихр-1’ на удаљености од осам километара. Оне делују на малим висинама, делују и ноћу, користе терен како би се сакриле иза грма или у шуми, а затим ‘испливавају’ како би извеле напад“, наводи се у чланку.

Пешке у сусрет најгорем

Италијански лист „Ил фато Кутудиано“, оцењујући ток контраофанзиве Оружаних снага Украјине, истиче да почетна фаза контраофанзиве ништа није појаснила и изазвала је многе недоумице, јер неколико напада на фронту од 800 километара тешко може да појасни пропорције целе операције. Аутор чланка претпоставља да је украјинско војно руководство хтело да изненади руску војску, али је неопходно да се процени ризик тога да команданти то неће схватити и да ће бити збуњени.
Италијански лист је навео изјаву представника америчке војне команде који је признао да су украјински војници сваким кораком све више изложени руској ватреној моћи. У чланку пише и хипотеза да након освајања малих територија, које су ван домета руске ватре „украјински напад ће ићи пешке у сусрет најгорем“.

Не треба потцењивати Русе

Пуковник Оружаних снага Аустрије Маркус Рајснер је изјавио у интервјуу немачком порталу „Т-онлајн“ да је тајна одбране руске војске, коју многи нису очекивали, повезана је са добром припремом и употребом свих постојећих вештина - распоређивања Ваздушно-космичких снага Русије, пре свега борбених хеликоптера, али и стварањем електромагнетних сметњи.
Рајснер је подсетио да је руководство руске војске, следећи западни принцип мобилне одбране, последњих месеци створило мање формације, као што су водови опремљени противтенковским вођеним ракетама у комбинацији са артиљеријом.
Подвукао је да су Руси то учинили веома разумно.
Према његовим речима, он је увек говорио да се не смеју потцењивати Руси и истакао да је бесмислено и контрапродуктивно да се од Руса праве кловнови јер то нема никакве везе са стварношћу.
Паљба из тактичких система ТОС-1А Солцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Специјална операција у Украјини
Си-Ен-Си: Украјинска контраофанзива није оправдала очекивања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала