- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Орбан у Бањалуци: Разумемо битке које води Република Српска

© AP Photo / Radivoje PavicicМилорад Додик и Виктор Орбан у Бањалуци
Милорад Додик и Виктор Орбан у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Председник Владе Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Бањалуци да Мађарска жели са Републиком Српском сарадњу равноправних партнера, као и да разуме битке које води Република Српска.
Орбан је навео да жели брзу евроинтеграцију Републике Српске.
„Ми Мађари видимо које битке Република Српска води унутар БиХ. Ми разумемо те расправе. И ми смо борбен народ и знамо колико то одузима енергију и пажњу“, каже Орбан.
Он истиче да ће Мађарска увек економски помоћи Српској.
„Ви можете да будете успешни и Мађарска ће помоћи у томе“, поручио је Орбан
„На сарадњу Републике Српске и Мађарске гледам као сарадњу равноправних партнера. Ми желимо да будемо поуздан партнер Српској“, навео је премијер Мађарске, преноси РТРС.

Додик: Српска почаствована посетом премијера Мађарске

Република Српска почаствована је посетом премијера Мађарске Виктора Орбана и делегације из ове земље, рекао је председник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.
„Захвалили смо се за подстицај од 100 милиона евра за привреду коју смо добили од Мађарске“, рекао је Додик.
Истакао је да Српска жели да примени искуства Мађарске.
„Ми смо данас били у прилици да Орбану захвалимо и за разумевање за подршку буџету да наше институције несметано раде. Основно је било како ићи даље. То су области у сарадњи на пољу енергетике, изградњи путева и развоју области здравства. Такође, разговарали смо о могућности сарадње у области дрвне индустрије“, навео је Додик.
Нагласио је да је Мађарска успешна земља и има значајна искуства.
„Постала је развијена земља“, навео је Додик
Истакао да је данас потписана заједничка изјава која ће бити основа за развој конкретних послова у оквиру различитих области привреде, енергетике образовања комуникације и саобраћаја као и свега осталог што представља наш заједнички интерес.
Рекао је је да очекује унапређење сарадње по свим питањима.
Он је додао да Српска прати оно што Влада Мађарске чини у области демографске политике, где се показује као најуспешнија.
„Желим да се захвалим Орбану на побољшању статуса српске заједнице у Мађарској, која је показала далеко већи степен подршке него неке друге земље“, рекао је Додик.
Нагласио је да је важна подршка Орбана.

Вишковић и Сијарто потписали изјаву о сарадњи

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потписали су данас Заједничку изјаву о сарадњи Републике Српске и Мађарске у којој две стране потврђују намеру да „ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката“.
Како је раније саопштено из Владе РС, изјава има за циљ унапређење привредне, научно-технолошке, образовне, културне и друге сарадње, преноси РТРС.
Стране изражавају намеру да, у оквиру својих институционалних надлежности и у складу са законима БиХ и Републике Српске и Мађарске, у пуном поштовању преузетих међународних обавеза и оних које обавезују Мађарску због њене припадности ЕУ, промовишу реализацију иницијатива од међусобног интереса, наводи се у заједничкој изјави, која је потписана на састанку делегација Српске и Мађарске у Административном центру Републике Српске у Бањалуци.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
РЕГИОН
Орбан стигао у Бањалуку /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала