Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Брисела: Не видим разлог да разговарам са човеком који жели да изазове сукобе

© Tanjug / MARKO IVASЖозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Александар Вучић
Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Дијалог је лековит, сваки проблем треба да се решава разговором, али у овом тренутку не видим ниједан разлог за разговор са човеком који свакога дана изазива провокације и жели да изазове сукоб, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са представницима ЕУ у Бриселу.
Вучић је тако одговорио на питање да ли су представници ЕУ Мирослав Лајчак и Жозеп Борељ, са којима се председник Србије састао, инсистирали да се сретне са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Председник Србије је рекао да Курти изазива провокације због своје фанатичне идеологије, те да сматра да би сваки разговор са њим донео додатну штету и да је разговор са Куртијем бесмислен.
Вучић је рекао да је разумео вољу Лајчака и Бореља да се деескалира ситуација и да се кроз разговоре решавају проблеми.
„Рекао сам да ћемо учинити све што можемо да у том процесу учествујемо. За нас је највећи проблем не једна, две или три ситуације, већ чињеница да континуирано другу или трећу годину за редом режим Аљбина Куртија жели да протера, ухапси Србе, да их заплаши, хапшењем, пребијањем, измишљањем избора, давањем легитимитета изборима са изласком од три посто, забраном уласка српским камионима и остале бесмислице“, рекао је Вучић..
Председник Србије рекао је да је на састанку представио извештај о повредама људи са севера КиМ, ко их је претукао и како их је претукао.
„Чак је и један албански лекар рекао да су само звери то могле да ураде“, рекао је Вучић и додао да је извештај представио да би се видело како се прогони један народ који само жели да буде свој на своме.
Наставићемо да разговарамо на дневном нивоу, упозорио сам да су Срби у веома тешкој позицији, да не желе да трпе Куртијев терор, рекао је Вучић.
Плашим се да је све отишло предалеко, немамо куд, морамо да будемо уз свој народ на КиМ. Да поштујемо међународно право, резолуцију 1244, Повељу УН, навео је Вучић.
Вучић је говорио и о односу највећег броја земаља ЕУ према тзв. независности Косова.
„Није Косово пало са неба, стварано је дуго времена и за највећи број ЕУ земаља оно је независна држава, оно је њихово чедо. Они су га створили и чували док је било у колевци. Сада је то тинејџер који је мало несташан, мало је поблесавио, дошао у луде године, како они мисле, а не нешто опасније. Али они и даље то своје чедо чувају. Ми морамо да знамо да је наша позиција веома тешка, све што важи за Украјину, за Србију не важи, све што важи за њих ни за кога другог не важи. Али то је право јачег на које ми морамо да се навикнемо“, рекао је Вучић.
Вучић је нагласио да брине због свега што се збива на терену сваког дана.
„Свакога дана имате лов на Србе, па после пет дана када га пусте кажу погрешили смо, грешка у идентитету. Онда кажу не знамо ни сами зашто их држимо. Нико не зна зашто је ухапшен Душан Обреновић ни Радош Петровић. Ни Еулекс не зна, они сами кажу да не постоји случај и да не разумеју о чему се ради. Ту људи су већ 25, 26 дана у притвору. На страну што су испребијани. Један од њих брутално изубијан, ваљда им је сметало што је сада православне вере, а није увек био, па су га додатно тукли. И ми и НАТО и Еулекс имамо снимке где ти људи седе, само их извлаче напоље у онај круг и одводе их у полицијску станицу при чему их убијају од батина и ништа више од тога“, казао је Вучић.
Председник Србије је на питање новинара шта би могао да поручи народу на КиМ из Брисела, рекао да му је много тешко да им се обрати и да не зна шта би рекао људима у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића ког су ухапсили, за ког су, како је рекао, све измислили – за ког сви људи кажу да је један од најбољих људи.
„Јел' ви мислите да је могуће да у Грачаници и Ранилугу окупите онолико људи? А знате да су у потпуно албанском окружењу. Да се окупе и протестују. То значи да се ти људи плаше за свој живот и своју децу. Могу само да им кажем да смо заједно са њима и да знам колико им је теже него нама који живимо у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и сваком другом месту у Србији. Да ћемо дати све да им помогнемо да се сачува мир и да те људе вратимо кући њиховим породицама“, рекао је председник.
Вучић је Србима на КиМ поручио да се држе храбро, онако како су се Срби на КиМ увек држали
Вучић је раније данас рекао да ће у Бриселу разговарати са Борељом, али не и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем јер то, како је рекао, нема смисла.
Такође, рекао је и да ће на састанак понети извештај о здравственом стању ухапшених Срба које је обишао официр за везу на КиМ, рекавши да су они у тешкој ситуацији.
Претходно, са Борељом и Лајчаком састао се Курти.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СРБИЈА
Курти разговарао с папом у Ватикану /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала