- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин скренуо пажњу: Крше се принципи Конвенције о забрани биолошког оружја

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин обратио се учесницима међународне научно-практичне конференције „Глобалне претње биолошкој безбедности. Проблеми и решења“ и у свом говору скренуо пажњу на кршење принципа, утврђених Конвенцијом о забрани биолошког и токсичног оружја.
„У актуелним тешким међународним условима веома је важно сачувати и ојачати постојеће механизме мултилатералне сарадње у области супротстављања различитим претњама биолошког карактера“, поручио је Путин.
Он је додао да се корисним иницијативама, усмереним на поједностављење режима неширења биолошког и токсичног оружја често противе државе које теже да искористе међународне проблеме за осигурање сопствене биолошке безбедности на рачун других.
Истовремено, руски лидер је нагласио да се Русија доследно залаже за јачање наднационалних механизама, који спречавају развој и дистрибуцију биолошког и токсичног оружја.

Државе треба међусобно да сарађују у овој области на равноправној основи, уз поштовање суверенитета свих земаља, закључио је Путин.

Конвенција о забрани развоја, производње и прикупљања резерви бактериолошког (биолошког) и токсичног оружа и о њиховом уништењу усвојена је на 26. седници Генералне скупштине Уједињених нација 16. децембра 1971. године. Тренутно броји 183 земље учеснице.
То је први међународни споразум којим је забрањена цела категорија оружја за масовно уништење.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РУСИЈА
Русија: Потребна независна међународна истрага због војно-биолошке активности САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала