- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина: Русија 99 одсто неће продужити споразум о житу, не треба јој Одеса

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Русија ће се повући из прехрамбеног споразума, написала је на свом телеграм каналу специјални изасланик Министарства спољних послова Украјине Олга Трофимцева.
Написала је да је "99,9 одсто сигурна" у овај исход. Дипломата је своје мишљење поткрепила поновним избором Реџепа Тајипа Ердогана за председника Турске и плановима руске компаније "Уралхем" да до краја ове године пусти у рад терминал за извоз амонијака у Таману, што би, према речима Трофимцеве, требало да смањи значај цевовода за амонијак Тољати-Одеса.
Она је признала да од међународне конференције у Лондону о рестаурацији Украјине „не очекује ништа епохално".
Генералног директора "Уралхема" Дмитриј Коњајев саопштио је раније да специјализовани терминал за амонијак, чија прва фаза изградње би требало да буде завршена на руској територији (Таманско полуострво) до краја 2023. године, може да замени гасовод Одеса.

Прехрамбени споразум

Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту „прехрамбеног споразума“ морају бити решени следећи проблеми: поновно укључиваље Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала