- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика мистерија Ватикана пред решењем: Прикупљени докази о случају који није решен 40 година

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаИталијански карабинијери на Тргу Светог Петра у Ватикану
Италијански карабинијери на Тргу Светог Петра у Ватикану - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Ватикан је данас саопштио да ће градском тужиоцу у Риму предати доказе о нестанку 15-годишње ћерке једног од својих запослених пре 40 година.
Емануела Орланди, која је била ћерка истакнутог ватиканског службеника и живела унутар зидина светог града, нестала је у лето 1983. док се враћала кући са часа музике у центру Рима.
Ватикан, који је годинама био под лупом због свог вођења случаја, објавио је у јануару да је отворио нову истрагу.
У саопштењу се наводи да је канцеларија ватиканског промотера правде Алесандра Дидија „прикупила све доказе доступне у различитим институцијама Ватикана и Свете Столице, док је такође прикупљала доказе кроз разговоре са особама у задужен за одређене канцеларије у време догађаја“.
Он је навео да је пронашао „неке трагове у истрази који заслужују даље разматрање“, као и да ће његова канцеларија из тог разлога проследити све релевантне документе римском тужиоцу.
Ово је први пут да је Ватикан јавно предао документе италијанским властима који се односе на „случај Орланди“, али у саопштењу није прецизирано да ли је реч о новим документима или су из архиве.
Ватикан је саопштио да је завршио истрагу, али је Диди најавио да ће „наставити своје активности у овом правцу у наредним месецима“.
Орланди је нестала 22. јуна 1983. након часа у музичкој школи поред католичке цркве Сант'Аполинаре Опус Деи у близини Пјаца Навона у Риму.
Њен отац Еркол Орланди, који је преминуо 2004. године, радио је за Институт за верска дела при Светој столици, док мајка Марија Орланди и даље живи у породичном стану у Ватикану.
Девојчин брат Пјетро Орланди провео је живот покушавајући да открије шта се догодило његовој сестри и често је кривио Ватикан за скривање информација.
Он је позвао на митинг ове недеље у Риму испред Тврђаве Сант' Ангело, најновије локације за коју се сматра да би тело младе девојке могло бити сахрањено, а затим наставио до трга Светог Петра на недељну мису.
Орланди сваке године одржава скупове поводом годишњице нестанка.
Тмурно небо над Ватиканом - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2018
Мрачне тајне Ватикана: У Амбасади Свете столице у Риму пронађене људске кости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала