Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићeва: Позитиван импулс за формирање бољих односа Србије и Хрватске

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEРA VUИKOVIЖАна Брнабић и Андреј Пленковић
Ана Брнабић и Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да данашња посета хрватског премијера Андреја Пленковића Суботици и њена недавна посета Загребу дају позитиван импулс за формирање знатно бољих односа у будућности.
"Изузетно је важно да само започели са интензивирањем дијалога и посета, и само у овој години имали смо шест посета, односно састанака на високом и највишем нивоу. Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија", истакла је Брнабић на свечаности поводом отварања Хрватског дома - Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији - Дана рођења бискупа Ивана Антуновића која је почела интонирањем српске и хрватске химне.
Она је подсетила да је и у Загребу, у априлу ове године, рекла да Србија
Брнабићева оцењује да су односи са Хрватском веома важни и искрено је заинтересована за развијање свеукупних односа и унапређења узајамно корисне сарадње.

"Зато ми је посебно драго да је председник Владе Хрватске Андреј Пленковић у Суботици након непуна два месеца од када смо се видели у Загребу и када смо заједно присуствовали скупштини СНВ", истакла је премијерка.

Додала је да Србија и Хрватска деле много тога, и лепог и ружног, и, како је навела, свакако није тајна да нас још увек оптерећују тешке последице заједничке историје што је неретко доводило до захлађења односа.
"Свако па и најмање захлађење односа увек се прво осети међу припадницима мањинских националних заједница, односно Срба у Хрватској и Хрвата у Србији. И то је такође један од разлога због којег је председник Србије Александар Вучић најавио да ће Србија искрено радити на отопљавању односа са Хрватском у нади да ћемо све дати да најпре поштујемо једни друге, да сарађујемо уз разумевање и сагледавање заједничких интереса и потреба на бази европских вредности, а што би допринело даљем просперитету читавог региона", поручила је Брнабићева.

Пленковић: Препознали смо значај сарадње српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији

Хрватска влада је донела низ стратешких одлука за Хрвате у Србији, што се односи и на Хрвате у Црној Гори, Мађарској и Словенији, свуда где су мањина, посебно у БиХ где су један од три конститутивна народа, као и оних који живе у дијаспори широм света, рекао је данас у Суботици хрватски премијер Андреј Пленковић.
Пленковић је на отварању Хрватског дома - Матице у Суботици рекао да се та системска подршка усталила и један је од кључних задатака владе да брине о Хрватима изван Хрватске, посебно Хрватима у Србији да би неговали свој идентитет, да би били подржане њихове културне, просветне, уметничке и спортске активности и све оно што раде са огромним ентузијазмом и трудом.
Пленковић је подсетио да је Влада Хрватске финансирала изградњу овог дома и посебно захвалио председници Хрватског националног вијећа у Србији Јасни Војнић и политичком лидеру Хрвата у Србији, председнику ДСХВ Томиславу Жигманову, који је сада и министар за мањинска права у Влади Србије.
Именовање Жигманова за министра у Влади Србије, Пленковић је оценио важним кораком и за билатералне односе двеју држава с обзиром на то да је, подсетио је, Ања Шимпрага из СДС С-а потпредседница хрватске владе.
Осврнувши се на обраћање председнице српске владе Ане Брнабић, Пленковић је казао да се она "дотакла комплексности односа Србије и Хрватске, из времена агресије режима Слободана Милошевића".
"Ми смо говорили о свим тим темама које су отворене - од питања несталих, граница, процесуирања ратних злочина, ратних штета и све што оптерећује наше односе, али и сва актуелна питања привредне, трговинске сарадње, квалитета унапређивања саобраћајне инфраструктуре, те искорака на подручју стабилности наравно у контексту европских интеграција, где је Хрватска заокружила своје учешће, уласком у Шенген и еврозону, уз жељу да и Србија на исти начин буде успешна на том путу", рекао је Пленковић.
Препознали смо, казао је, значај сарадње српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, који је донео доста "свежег уља у моторе који постоје и дајете нам један пример да и сарадња на нивоу држава буде боља него до сада".
Хрватски премијер је рекао да је поносан на мањинску заједницу Хрвата у Србији који су сачували и негују свој идентитет и културу, као и да на тај начин чувају "хрватски пламен у срцу", упркос томе што су њихови преци давно дошли на ове просторе, још у време турске владавине.
Оценио је да данас отворени Хрватски дом - Матица није могао наћи боље место него да буде у Суботици и изразио уверење да ће управо његов пројекти и конкретни живот "донети нови пламен и допринети унапређењу Хрвата у Србији, као и побољшању односа наших двеју држава".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала