- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан присилно стерилисао људе, међу њима била и деца: Страшно откриће у владином извештају

© AP Photo / Hiro KomaeВыставки кукол Хина в синтоистском храме в Токио
Выставки кукол Хина в синтоистском храме в Токио - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Око 16.500 људи у Јапану присилно је стерилисано на основу еугеничких закона који нису укинути све до деведесетих година 20. века, а међу њима су била и деца од девет година, наводи се у извештају јапанске владе.
Откриће о присилној стерилизацији изазвало је гнев јавности у Јапану.
Извештај на 1.400 страна, који је предат парламенту, наводи да је између 1948. и 1996. године око 16.500 људи оперисано без сопственог пристанка, на основу закона чији је циљ био „превенција рађања наследника ниског квалитета“ и „заштита живота мајке“. Већина жртава су жене.
Још 8.000 особа дало је пристанак за такву операцију, највероватније под притиском, док је код око 60.000 жена изведен абортус због наследних болести.
Међу стерилисаним су били и деветогодишњи дечак и девојчица, наводи се у извештају.
Жртве су организовале дугогодишњу кампању како би држава одредила обештећење и показала свој лош однос према особама са посебним потребама или хроничним болестима после Другог светског рата, пише Гардијан.
Јапански парламент усвојио је 2019. године закон којим је предвиђена одштета од 22.800 долара по особи, док су активисти навели да то ни приближно није довољно да би се приказала патња жртава. Рок за пријаву за то обештећење истиче у априлу 2024. године, а до сада се пријавило тек 1.049 особа.
Сличне мере имале су Немачка и Шведска, али су се власти тих земаља извиниле жртвама, обезбедиле компензацију и укинуле спорне одредбе деценијама пре Јапана.
Спорни јапански закони давали су могућност властима да спроведе медицинску процедуру на људима са менталним обољењима, интелектуалним недостацима или наследним болестима, како би спречили „рађање инфериорне деце“, а у неким случајевима то је био услов за смештај у установе или за склапање брака.
Кођи Нисато, адвокат који заступа жртве, похвалио је владин извештај јер открива хорор присилне стерилизације, али је рекао да су нека питања остала отворена.
„Извештај није открио зашто су еугенички закони усвојени и зашто је било потребно 48 година да престану да важе, као и зашто жртве нису обештећене“, навео је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала