- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње Белеф: Представе, концерти, шетње кроз легате, програм за децу

© Фото : Спутњику уступио БелефПерформансом „Песници данашњице, гласови сутрашњице” у Ботаничкој башти „Јевремовац“ почиње 31. Београдски летњи фестивал – Белеф
Перформансом „Песници данашњице, гласови сутрашњице”  у Ботаничкој башти „Јевремовац“ почиње 31. Београдски летњи фестивал – Белеф - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Перформансом „Песници данашњице, гласови сутрашњице”, у коме учествује 11 савремених песника и песникиња, вечерас у Ботаничкој башти „Јевремовац“ почиње 31. Београдски летњи фестивал – Белеф.
Програм овогодишњег Белефа до 7. јула обухватиће седам позоришних представа, дечије представе, Млади Белеф, концерте, разговоре, сценска читања и шетње кроз легате Музеја града Београда.
У Атељеу 212 ансамбл ХНК Вараждин одиграће „Бубу у уху“, Градско позориште Јазавац из Бања Луке извешће „Мало благо“ у Ботаничкој башти, а Маја Шуша и Славен Дошло премијерно ће одиграти „Затварање љубави“.
Театар Вук имаће премијеру Нушићеве „Аутобиографије“, а из Суботице долази представа „Браво за кловна“ са Мињом Пековић.
Публика ће поново имати прилику да одгледа „Било једном на Бријунима“, а београдску премијеру у Ботаничкој башти имаће представа „Mistero Buffo“, као и „Тотови“ сарајевског театра САРТР. Маша Дакић ће премијерно извести представу „ Blind Date Project“ у Битеф театру.
Као завршница фестивала планиране су три премијере - „Дечије повреде“ са Слободом Мићаловић и Вуком Костићем, „Миленијум у Београду“ Народног позоришта у Београду и „Човечице“ у извођењу Милене Предић.
Најављен је заједнички наступ Београдског гудачког квартета и гудачког квартета са Кипра који ће извести обраду Мокрањчевих Руковети, као и концерт џез састава „Dragon's Fuel“.

Разговор о вештачкој интелигенцији

У оквиру програма „Млади Белеф“ студенти ће у Театру Вук приказати своје дипломске, мастер и докторске представе, а најмлађи ће у Ботаничкој башти уживати у представама Позоришта лутака „Пинокио“.
Нови сегмент Белефа - разговори са значајним гостима фестивала ове године ће представити Боба Гарфилда, једног од најпознатијих новинара и колумниста у Америци са којим ће у Народном позоришту разговарати Иван Станковић, аутор и водитељ емисије „Ко сам теби и шта сам себи“.
Они ће разговарати о будућности медија, рекламе и медијском хаосу изазваном дигиталном револуцијом, о вештачкој интелигенцији која пише вести, Нетфликсу, Амазону, Закербергу, Елону Маску и њиховом утицају на будућност медија.
Програм „ПодТекст“ – сценска читања нових драма младих драмских писаца у извођењу и поставци глумаца и редитеља њихове генерација, осмишљен је у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду и одвијаће се на Летњој сцени Атељеа 212.
Током „Ноћи легата“ публика ће моћи да прође кроз легате Музеја града Београда – Конак кнегиње Љубице, легате Иве Андрића, Паје Јовановића, Јована Цвијића, али и завичајне музеје Жаркова и Земуна.
Дечији програми, Млади Белеф и сви пратећи програми су бесплатни. Улазнице за главни програм и све информације могу се пронаћи на сајту фестивала.
У Народном позоришту у Београду почеле су пробе драмe Ђорђа Лебовића „Лутка са кревета број 21”, у адаптацији и режији Егона Савина - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
КУЛТУРА
„Лутка са кревета број 21” - у времену ревидирања историје подсетник на зло настало у срцу Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала