- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се дешава у Немачкој: Расте рејтинг АфД, претекла све партије владајуће коалиције

© AP Photo / Markus SchreiberГласање на изборима за немачки Бундестаг
Гласање на изборима за немачки Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Партија Алтернатива за Немачку наставила је раст рејтинга и претекла све партије владајуће коалиције, заузевши друго место, иза опозиционог ЦДУ/ЦСУ у редовном месечном истраживању „Дојчланд тренда“.
Према овом истраживању, када би сада били одржани избори у Немачкој, ЦДУ/ЦСУ би добио 29 одсто гласова, што је рејтинг који је имао и прошлог месеца.
На друго место је избила Алтернатива за Немачку (АфД), која је порасла за један одсто и има рејтинг од 19 процената, претекавши сада трећепласирану Социјалдемократску партију (СДП), најјачу у владајућој коалицији, која има подршку од 17 одсто (један одсто мање).
Следе такође владајући Зелени који су задржали рејтинг од 15 одсто, а иза њих је Странка слободних демократа (ФДП) која је пала за један одсто и има подршку од шест одсто.
Иза њих је Левица са четири одсто подршке, док друге партије подржава 10 одсто Немаца, наводи се у истраживању.
Како се додаје, немачка владајућа коалиција сада има здружену подршку од 38 одсто, а на изборима је освојила 52 одсто гласова.
Уочљиво је и да партије на локалним изборима међусобно подржавају кандидате како би спречиле победу кандидата АФД, наводи „Дојчланд тренд“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала