Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли би Турска пре него Запад решила кризу на северу Косова

© AP Photo / Ali UnalРеџеп Тајип Ердоган на церемонији полагања заклетве и инаугурације председника
Реџеп Тајип Ердоган на церемонији полагања заклетве и инаугурације председника - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Пратите нас
Евентуално посредовање Турске у деескалацији кризе на северу Косова и Метохије могао би да има већи ефекат него посредовања западних сила, али Турска још нема толику снагу, закључак је политичког коментатора Стевице Деђанског.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изразио је спремност да преузме улогу посредника у дијалогу Косова и Србије, ако стране то желе, потврдио је амбасадор Турске у Приштини Сабри Тунц Ангили.

Турска релевантна сила

Турски дипломата је навео да је председник Ердоган лично пренео своју понуду премијеру Косова Аљбину Куртију и председнику Србије Александру Вучићу и додао да је Турска увек спремна да пружи подршку странама у дијалогу.
Да ли и на који начин Турска може да помогне у овом проблему?
Др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, сматра да би Турска ту могла бити и од користи јер, без обзира на сарадњу и подршку коју пружа Приштини, има добар однос и са Београдом, као и са Русијом.
„Турска дефинитивно покушава да било где на међународној сцени где су кризне ситуације покаже да је релевантна сила која може да се наметне и да помогне у решењу. То је за њу добра реклама а и чињеница је да својим колико–толико балансираним ставом може да утиче на разне процесе,“ наводи Деђански.

Утицај на муслиманску популацију

Он се слаже да тај утицај не може бити јак као западни или онакав какав има Америка.
„Међутим, Турска може својим утицајем да допринесе решењу из више разлога. На пример, не треба потцењивати две ствари кад се говори о Турској, а то је њен утицај на муслиманску популацију на Балкану и на Косову и у БиХ и, друга ствар, то су добри односи које има са Русијом. Наравно, као чланица НАТО пакта, има интереса да задовољи све стране и у том погледу нама више одговара бар да имамо некога ко размишља о више страна, за разлику од Запада и Америке који гледа и мисли само о једној страни а то је Приштина,“ каже Деђански.
Из овог угла гледано, и нама би више одговарало да имамо некога ко је у овој теми попут Турске, управо због различитих интереса која ова држава има.

Добре намере Турске

„Дакле, мислим да су њихове намере добре, чак верујем и да су искрене јер ни њима не одговара ова ескалација на северу КиМ. Са друге стране, и Ердогану лично би после ове победе на председничким изборима у Турској, добро дошло да покаже да је реално добио нову моћ и да хоће тај свој утицај да покаже и ван Турске,“ сматра Деђански.
Наш саговорник подсећа да је Турска од почетка захтевала да се деескалација ситуације реализује кроз дијалог и о томе је обавестила и Вучића, и Куртија.
„Турска је одмах реаговала кад је криза кренула и понудила да буде посредник у дијалогу две стране. Милим да би Приштина на неки начин пре прихватила мишљење Турске с обзиром да њих тек чека озбиљна економска сарадња, што је Приштини неопходно пре свега на унутрашњем плану. Опет, и Београд има добре односе са Турском што много значи," закључује Деђански.
Такозвано Косово и Турска иначе сарађују и имају билатералне споразуме у многим областима, посебно у области здравства и одбране, а с друге стране Србија и Турска имају такође никад боље међудржавне односе. Турска је међу првима признала једнострано проглашену независност Косова.
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Вучић саопштио Ердогану детаље који су довели до ескалације насиља над Србима на КиМ
Турски војници са заставама на паради 30. августа 2013. године у Анкари током прославе 91. годишњице Дана победе - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
СРБИЈА
Ко ће имати користи од турских специјалаца на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала