- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како ће изгледати Експо и нови београдски сајам: Објављени детаљи

Пратите нас
Београд ће добити најмодернији сајамски простор и први Експо те врсте на Балкану, који ће се простирати у Сурчину на више од 250.000 метара квадратних, изјавио је главни градски урбаниста Марко Стојчић.
Нови Експо ће се налазити преко пута будућег Националног стадиона и после специјализоване међународне изложбе Експо 2027. у Београду, преузеће функцију новог београдског сајма, рекао је Стојчић.
Градски урбаниста открива да ће нови Експо имати седам сајамских објеката, од којих ће сваки имати око 10.000 метара квадратних, између којих ће се налазити лепа променада са ресторанима и кафићима, као и изложбени простор на отвореном.
Нови Експо биће изграђен на потезу између укључења на ауто-пут Милош Велики у Сурчину, деонице Нови Београд - Сурчин, као и београдске обилазнице ка остружничком мосту и реке Саве.
Парцела на којој ће се налазити нови сајам велика је више од 50 хектара и планирано је да и преостали део изван комплекса буде уређен, рекао је Стојчић.
„У јужном делу ове парцеле, иза ових седам сајамских објеката, имаћемо четири павиљона од којих ће се сваки појединачно бавити неким делом теме коју смо кандидовали - Игра(ј) за човечанство. У средини, између четири павиљона, налазиће се национални павиљон Србије, који ће се такође бавити темом изложбе Експо“, објашњава градски урбаниста.
Како каже, читав тај простор заједно са Националним стадионом имаће заједничку инфраструктуру, заједнички паркинг и друго.
„Ми увелико радимо на припреми терена и изградњи потребне инфраструктуре. Већи део тога увелико је у самој изградњи, а нешто од тога је у завршној фази пројектовања и прибављања грађевинских дозвола“, каже Стојчић за Танјуг.
Он наводи да је планска документација спремна, да се сада интензивно ради на пројектној документацији, како би наредне године у потпуности имали спремну пројектну документацију и прибављене све дозволе, да би могла на време да почне и градња самих објеката.
Очекује да ће градња самих сајамских објеката кренути у наредних годину дана или најкасније годину и по. Стојчић истиче да свакако све мора да буде готово и спремно за четири године.
Каже да ће на изложбу Експо 2027, од 15. маја до 15. августа, доћи укупно око четири милиона људи.
„Просечно ћемо имати на изложби око 35.000 људи дневно, али ћемо имати у неким данима и око 50.000 до 60.000 посетилаца, а посебно у периодима када је повећан транзит возила кроз Београд, кроз два европска ауто-пута, који се и секу у близини будућег Експа“, навео је он.
Нагласио је да је организовање специјализоване изложбе Експо 2027. најважнија манифестација коју ћемо до сада организовати, јер има светски карактер.
„Сви ће доћи код нас, а са друге стране имаћемо корист и у економском смислу, али и показати целом свету наше домаћинске и организаторске способности“, рекао је Стојчић.
Каже да ће све бити добро организовано, јер ће Експо бити испројектован на најсавременији начин за сајамске просторе.
„Ово ће бити најмодернији и први овакав експо у региону, не само због чињенице што се сада гради и што ће бити најновији, већ зато што смо користили искуства из читавог света и нећемо поновити грешке које су неки други направили. То ће бити најзначајнији простор на Балкану за ову врсту догађаја. То значи да ћемо моћи да се кандидујемо и за друге велике сајмове који су потребни Балкану“, истакао је Стојчић.
Додао је да ће то бити простор на коме ће Србија, „као земља која ће ускоро постати чланица ЕУ, моћи да демонстрира у Београду и европске и светске вредности“.
Када је реч о самој градњи, градски урбаниста наглашава да ће бити коришћени савремени материјали који ће омогућити потпуну енергетску ефикасност, што ће касније смањити и цену одржавања објекта.
Имаће еколошку компоненту и у смислу инфраструктуре, грејања, хлађења и материјала, као и зелене површине, користиће кишну воду и друго, нагласио је Стојчић и додао да, са друге стране, имамо лош пример београдског сајма јер је у грађевинском смислу већ превазиђен.
„Од првог дана Београдски сајам, на челу са директорком Данком Селић, учествовао је не само у припреми програма и теме за Експо 2027. године, већ смо и врло пажљиво гледали како да направимо простор који ће бити одржив у наредних 100 година и самоисплатив, како не би био оптерећење за државу и град, већ да буде самофинансирајући“, рекао је Стојчић.
Национални стадион, који ће се простирати на око 70 хектара, налазиће се у близини, са северне стране новог сајамског комплекса.
„Нови Експо мора да обухватии најамање 25 хектара, али биће и већи, јер је идеја да ту заживи будући београдски сајам, односно сајамски простор који ће представљати и најважнији балкански сајамски простор“, истакао је главни градски урбаниста.
ЕКОНОМИЈА
Како ће изгледати Београд 2027. године због међународне изложбе Експо /фото/
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
СРБИЈА
Вучић: Ово је фантастична вест и велика шанса за Србију - победили смо и Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала