- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Подморницу „Титан“ градила и НАСА: Откривено колико људи је спустила до „Титаника“ пре несреће

© AP Photo / (HONS)Подморница "Титан" која превози путнике до олупине Титаника
Подморница Титан која превози путнике до олупине Титаника - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Пратите нас
Подморница „Титан“, која је имплодирала док се спуштала до олупине „Титаника“, делом је грађена у Насином свемирском центру „Маршал“ у Алабами.
Тимови за спасавање и претрагу лоцирали су остатке подморнице, након што је изгубила контакт са површином у недељу. Свих петоро чланова посаде сматра се да је преминуло и имплозији подморнице „Титан“, која је развијена у оквиру споразума компаније „OceanGate“ и Насе.
У саопштењу из 2020. године у ком је објављено партнерство склопљено по Закону о истраживању свемира из 1958. године, који омогућава Наси да стимулише комерцијалну производњу која би могла допринесе агенцији у будућим мисијама, наводи се да је „Титан“ делом грађен у Насином свемирском центру у Хантсвилу.
„Наса је посвећена развоју најмодернијих композитних материјала, које ће не само поспешити наше циљеве за истраживање свемира, већ и унапредити материјале и производњу америчке индустрије“, навео је Џон Викерс, главни технолог за производњу напредне технологије у Наси.
Додаје се да је „споразум са ‘OceanGate’ сјајан пример како Наса сарађује са компанијама како би донела свемирску технологију назад на Земљу“.
Градња подморнице од угљеничних влакана и титанијума такође је помогла Насиним инжењерима да прикупе још података о развоју будућих возила која могу да издрже велики притисак.
„Титан“ је прављен од угљеничних влакана за аеронаутичку и свемирску индустрију, чиме му је смањена тежина на тек део онога колико теже сличне подморнице.
Према наводима компаније „OceanGate“, 6,7 метара дугачка подморница тежи 10.432 килограма и способна је да иде на дубину од 6.000 метара.
Најмање 46 људи се у „Титану“ спустило на дно и посетило олупину „Титаника“ 2021. и 2022. године, пренео је РТС.
Хомер Симпсон - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
ДРУШТВО
Да ли су „Симпсонови“ предвидели трагедију подморнице „Титан“ /видео, фото/
Подморница Титан - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Да ли је овако било: Језив снимак уништења подморнице који је сада најгледанији на планети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала