- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Онај ко је организовао оружану побуну је издајник и одговараће

© Sputnik / Гавриил Григоров / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Пратите нас
Онај ко је организовао и спремао оружану побуну, онај који је дигао оружје на своје ратне другове, он је издајник и одговараће за то, изјавио је председник Русије Владимир Путин у обраћању нацији.
Преносимо обраћање у целини:
"Обраћам се грађанима Русије, припадницима Оружаних снага, безбедносних органа и специјалних служби, војницима и командантима који се сада боре на својим борбеним положајима, одбијају непријатељске нападе, чине то херојски – знам, синоћ сам поново разговарао са командантима свих праваца. Обраћам се онима који су преваром или претњама увучени у злочиначку авантуру, гурнути на пут тешког злочина – оружане побуне.
Данас Русија води најтежу борбу за своју будућност, одбија агресију неонациста и њихових господара. Против нас је усмерена фактички цела војна, економска и информациона машина Запада. Боримо се за живот и безбедност нашег народа, за наш суверенитет и независност. За право да буде и остане Русија – држава са хиљадугодишњом историјом.
И стога дејства које цепају наше јединство, у суштини представљају отпадништво од свог народа, од сабораца који се сада боре на фронту. То је забадање ножа у леђа нашој земљи и нашем народу.
Управо овакав ударац задат је Русији 1917. године, када је земља водила Први светски рат. Али победа јој је украдена. Интриге, препуцавања, политиканство иза леђа војске и народа претвориле су се у највећи потрес, уништење војске и распад државе, губитак огромних територија. Као резултат – трагедија грађанског рата.
Руси су убијали Русе, браћа – браћу, а корист су извлачили свакојаки политички авантуристи и стране силе које су државу делиле ираспарчавале је.
Нећемо дозволити да се ово понови. Заштитићемо и наш народ и нашу државност од сваке претње. Укључујући и од унутрашње издаје.
А оно са чим смо се суочили је управо издаја. Претеране амбиције и лични интереси довели су до издаје. Издаје своје земље, свог народа и ствари за који су се, раме уз раме са осталим нашим јединицама и одредима, борили и гинули војници и команданти групе„Вагнер“. Хероји који су ослобађали Соледар и Артјомовск, градове и места Донбаса, борили су се и давали своје животе за Новоросију, за јединство руског света. Њихово име и славу такође су издали они који покушавају да организују побуну, гурајући земљу ка анархији и братоубилаштву. Ка поразу и, на крају, капитулацији.
Понављам, сва унутрашња превирања су смртоносна претња нашој државности, нама као нацији. Ово је удар на Русију, на наш народ. А наша дејства за заштиту отаџбину од такве претње биће оштра. Сви они који су свесно кренули путем издаје, који су припремали оружану побуну, кренули путем уцена и терористичких метода, доживеће неминовну казну, одговараће и пред законом и пред нашим народом.
Оружане снаге и други државни органи добили су потребна наређења, а у Москви, Московској области и низу других региона сада се уводе додатне противтерористичке мере. Биће такође предузете одлучна дејства за стабилизацију ситуације у Ростову на Дону. Она је и даље тешка, фактички је блокиран рад цивилних и војних власти.
Као председник Русије и врховни командант, као грађанин Русије, учинићу све да одбраним земљу, да заштитим уставни поредак, животе, безбедност и слободу грађана.
Онај ко је организовао и припремао оружану побуну, ко је дигао оружје на своје саборце, издао је Русију. И одговараће за то. А оне које покушавају да увуку у овај злочин – позивам да не праве фаталну и трагичну, непоправљиву грешку и учине једини прави избор – престану да учествују у злочинима.
Верујем да ћемо сачувати и одбранити оно што нам је драго и свето и заједно са нашом отаџбином превазићи сва искушења и постати још јачи."
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
РУСИЈА
Путин: Одговор ће бити суров, бићемо још јачи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала