- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спречити нападе на Републику Српску: Петиција против одлуке Уставног суда БиХ

© Sputnik / Александар МилачићЗаставе РС
Заставе РС - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Пратите нас
Интелектуалци Републике Српске изразили су незадовољство радом Уставног суда БиХ, посебно његовом одлуком од 19. јуна којом је измењен Правилник о раду тако да седнице могу да се одржавају без присуства српских представника, наглашено је у Петицији коју је за сада потписало 194 представника академске заједнице.
Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је да академска заједница наредне седмице планира одржавање округлог стола на којем ће бити анализиран рад Уставног суда БиХ.
Он је истакао да су представници академске заједнице оба јавна универзитета потписивањем петиције којом изражавају незадовољство радом Уставног суда БиХ, указали да тај суд уноси правну несигурност, пренео је портал РТРС.
„Крајњи циљ Уставног суда и његових одлука јесте унитаризација БиХ“, рекао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, који у Уставном суду БиХ види велику претњу за Републику Српску.
„Они могу једног дана да закључе да у БиХ не живе више Срби. Стране судије је требало да остану у БиХ пет година максимално, а они су овде 25 година. И шта имамо, напад на један народ и напад на један пуноправни Уставни део БиХ, који се зове Република Српска. У Уставном суду седе бошњачке судије које воде ратну реторику СДА, и ми то сви треба да знамо“, нагласио је Будимир.
Петицију је потписао и проф. др Рајко Гњато са Природно математичког факултета у Бањалуци, који је истакао да академска заједница има моралну, патриотску, али и професионалну обавезу да заштити Српску.
„Имамо на сцени покушај измене Устава, покушај измене позиције Републике Српске у оквиру БиХ и уколико би то угледало светло дана, уколико би добило правно дејство, то би значило једног дана укидање Републике Српске, а ми то не можемо дозволити и нећемо“, истиче Гњато.
Историчар Александар Раковић сматра да оглушење Уставног суда БиХ о захтев Републике Српске да опозове своју одлуку, показује да су западњаци од БиХ направили колонију, те нагласио да Српска мора наставити институционалну борбу.
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
РЕГИОН
Крупан корак ка разбијању БиХ: Српска има одговор на пузећи државни удар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала