- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Банка ЈП Морган трајно обрисала милионе података

© AFP 2023 / STAN HONDAЏеј Пи Морган Чејс
Џеј Пи Морган Чејс - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Амерички финансијски регулатор изрекао је великој инвестицијској банци " JPMorgan Chase" новчану казну од четири милиона долара због брисања око 47 милиона мејлова и порука које је требала доставити за потребе истрага.
Према решењу Комисије за вредносне папире и берзе које је издато највећем одељку банке за брокерско пословање, електронски записи нису сачувани иако се то од банке тражило налогом. Милиони електронских записа од јануара 2018. до априла 2018. трајно су избрисани у јуну 2019. године.
Брокери су дужни чувати оригинале свих комуникација најмање три године, подсећа Ројтерс. Поруке и мејлови били су сачувани у око 8700 фиока електронске поште, укључујући оне "е-поште" чак 7500 запослених који су имали редовне контакте с клијентима. Многи од њих били су пословни записи које је требало чувати, наведено је.
Будући да су записи избрисани, банка није успјела наћи тражене документе у најмање 12 регулаторних истрага повезаних с вредносним папирима грађана. Међу њима је осам истрага СЕЦ-а и четири истраге других регулатора.

Податке није могуће вратити

"Будући да избрисане записе није могуће вратити, није познато нити је могуће са сигурношћу утврдити како су изгубљени записи могли утицати на регулаторне истраге", закључио је регулатор.
Члан одељења банке за регулативу признао је у интерној е-поруци, након брисања, да су изгубљени документи можда били релевантни за потенцијалне будуће истраге, правна питања и регулаторне провере, додали су. ЈПМорган предложио је решење за нагодбу и регулатор је његов предлог прихватио, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала