- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Без срца и душе“: Човечанство на прагу нове религије

CC0 / Pixabay / Вештачка шака
Вештачка шака - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Вештачка интелигенција активно продире у све сфере живота, укључујући и духовну. Популарност стичу и богослужења која су припремљена на компјутеру, што изазива разне спорове међу верницима.

Необичан формат

На великом пројектору изнад олтара се појављује лице мушкарца тамне коже и са брадом.
„Драги пријатељи, за мене је велика част што стојим овде и проповедам“, монотоним гласом је рекао.
Затим су се чуле песме и молитве. Тако је пре неколико дана одржана и служба у лутеранској цркви Светог Павла у граду Фирту у Баварској, коју је одржао чет-бот.
Ово је идеја Јонаса Зимерлајна, теолога и филозофа са Бечког универзитета. Он је електронском систему дао услове: „Данас је Дан јевангелситичке цркве 2023. године у граду Фјурте и потребно је одржати службу уз проповед“. Рекао је да је 98 одсто резултата долазило из компјутера.
Музику, химне и текстове молитви је припремила неуронска мрежа. Верници су углавном били импресионирани, неки су и снимали телефонима, док су други одбијали да са холограмом певају „Оче наш“. Зимерлајн је мислио да ће лошије проћи ова служба, али је био веома изненађен да је вештачка интелигенција лепо говорила.
Међутим, жена која ради у ИТ сектору Хајдероуз Шмит је против оваквих ствари, сматра да је професионалност нестала. Аватар се на екрану уопште не креће, говорио је брзо, због чега је било тешко фокусирати се.
„Без срца је и душе“, признала је она, а то су приметили и многи који су присуствовали у цркви.
Аутор ове идеје је истакао да не планира да замени религиозне лидере бездушним механизмом, већ сматра да је вештачка интелигенција као помоћ.

Изгубиће посао пре времена

Ова опција је раније испробана у Сједињеним Америчким Државама. Прошлог децембра је истраживач Новог Завета и уредник хришћанског сајта „Пересмешник“ Тод Брјујер замолио „ЧетГПТ“ да напише говор за Божић.
Навео је да би текст требало да се формира на основу Јеванђеља по Луки, требало би да постоје цитати из радова Карла Барта, Мартина Лутера, изрека Иринеја Лионског и излагања Барака Обаме.
Резултат је веома изненадио Брјуера јер је проповед надмашила неке које је раније чуо у цркви. Сличну процедуру је применио и рабин из Њујорка Џошуа Франклин. Људи су чак и аплаудирали.
„Сматрао сам да ће камионџије изгубити посао због нових технологија много пре него рабини“, нагласио је Франкли иронично.
С једне стране, вештачка интелигенција у великој мери олакшава живот превише заузетим или лењим култним слугама, а с друге стране — пре или касније може да их замени.

Падре он-лајн

И у католочкој цркви се води расправа јер и тамо постоји интересовање за вештачку интелигенцију. Почетком марта је направљен чет-бот „Прега.орг“ и свако је могао да разговара са дигиталном копијом католичког монаха XIX века.
Експерти су успели да васкрсну светог Пиа из Пиетрелцине који је познат по великој духовности и стигматима (ранама на рукама и ногама, као код распетог Исуса Христа). Са њим се може разговарати не само о прошлости, већ и о садашњости. На пример, он има доста информација о папи Фрањи.
У основи неуронске мреже се налазе дела светитеља, па је лексика идентична. Међутим, срдачан разговор са њим није бесплатан, мора да се унесе мејл.
Ватикан је обратио пажњу на тај потенцијално опасан аспект још пре неколико година. То је разлог што је 2020. године оформљен „Римски позив на етику вештачке интелигенције“. Документ налаже креаторима компјутерског ума да поштују принципе приватности, поузданости и безбедности.
У пролеће је папа поново позвао свет на „етичку и одговорну употребу“ вештачке интелигенције, јер је на себи осетио њену снагу. У марту су се фотографије папе Фрања у белој зимској јакни шириле друштвеним мрежама и сви су коментарисали нови стил католичког лидера. Да је снимак лажан је откривено по томе што је на снимку папа носио велики број прстења, а он их не носи.
И Руска православна црква је размишљала о вештачкој интелигенцији у цркви.

„Свака програмирана етика представља порок. Тако да је сваки систем вештачке интелигенције који доноси одлуку о човеку лош“, изјавио је 2021. године члан комисије Руске православне цркве (РПЦ) за питања јавног живота, културе, науке и информација, епископ Феоктист.

То је разлог што у РПЦ-у не виде препреке да се вештачка интелигенција укључи у живот људи. Важно је да алгоритам буде транспарентан за крајње кориснике.
Свештенство се противи превише веродостојној вештачкој интелигенцији, јер је то очигледно преношење људског облика и особина на предмете.

Човек је незаменљив

Док је хришћанство заокупљено хуманистичким аспектом, у неким муслиманским земљама је вештачка интелигенција саставни део живота.
На пример, у Саудијској Арабији су прошле године „запослили“ роботе водиче који знају 11 језика. Међу његовим задацима је и да објасни ходочасницима како да обављају ритуале. У Бахреину андроиди постепено замењују консултанте у банкама.
Испоставља се да је компјутерски ум добра помоћ научницима. У мају су стручњаци са Универзитета у Тел Авиву и Ариел универзитета развили програм који може аутоматски да преведе древне верске текстове на енглески језик.
„Дигитални инструменти постају све чешћи сваке године, што је повезано са напретком у областима као што су оптичко препознавање знакова и аутоматска транслитерација", рекли су експерти.
Експерти су подвукли да се уз све ове предности, без људског знања и вештина ипак не може.
Вештачка интелигенција држи проповед у немачкој цркви - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Вештачка интелигенција одржала проповед у цркви у Немачкој: Аватари на екрану уместо свештеника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала