- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен: Вашингтон пажљиво прати развој ситуације у Русији

© AP Photo / Michael VaraklasАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Догађаји у вези с групом „Вагнер“ су унутрашња ствар Русије. Вашингтон пажљиво прати развој ситуације у Русији, али нема пуну слику о тим догађајима, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Што се тиче нуклеарног оружја, нисмо видели промене у готовости Русије и нисмо мењали готовост сопствених стратешких снага“, рекао је Блинкен у интервјуу за Си-Ен-Ен и додао да САД „врло пажљиво прате“ то питање.
Током ноћи 24. јуна у Ростову на Дону снаге „Вагнера“ заузеле су штаб Јужног војног округа, након изјаве Евгенија Пригожина да је руска авијација извела нападе на кампове те војне групе. Министарство одбране Русије и Федерална служба безбедности Русије су те наводе демантовали.
Председник Русије Владимир Путин је дејства „вагнероваца“ назвао злочиначком авантуром, а против Пригожина је покренут кривични поступак због организовања оружане побуне.
Касније је прес-служба председника Белорусије Александра Лукашенка саопштила да је он преговарао с Пригожином, који је прихватио његов предлог да обустави кретање „Вагнера“ на територији Русије.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у суботу увече саопштио да ће Пригожин отпутовати у Белорусију, а да ће кривични поступак против њега бити обустављен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала