- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Донећемо одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати, Српска ће бити заштићена

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСрпски члан Председништав БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Народна скупштина Српске донеће одлуке о Уставном суду БиХ које ће се поштовати и Република Српска биће заштићена, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.
Додик је навео да је злоупотребљен читав процес дејтонског одлучивања у Уставном суду који је, како је указао, избегао да кроз своје одлучивање апсолутно провуче оно што пише у Уставу, а то је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да се у њој одлучује консензусом.
„Они су то избегли и у Уставном суду промовисали одлучивање путем просте већине, што је подразумевало да три странаца које именују и два муслимана, Мирсад Ћеман који је био председник СДА и замењивао Алију Изетбеговића, и Сеада Палаврић, која је са функције потпредседника СДА отишла у Уставни суд, доносе одлуке које бисмо ми морали због неког апстрактног позивања на Дејтонски споразум да поштујемо“, рекао је Додик.
Додик је додао да је све уперено на то да се Република Српска разгради и да је раније због констелације односа који су били веома сложени и тешки, Република Српска имала проблем да реагује, а да је сада окупљена и јединствена.

„Ми ћемо донети наше одлуке. Уколико не буду уважавали Републику Српску, наравно да нема ни БиХ. Шта год они мислили, могу да прете колико хоће, хапшењима и не знам ни ја чиме, то је знак немоћи да то ураде, никога из руководства Републике Српске неће ухапсити зато што брани Републику Српску. Нама није на памети насиље, ми хоћемо политичку борбу“, истакао је Додик.

Додик је казао да политичка борба подразумева одлучивање у институцијама система, у парламенту Републике Српске.
„Сад њима највише смета парламент Републике Српске, јер ће он донети одлуке које ће се овај пут поштовати“, рекао је Додик, пренео је портал РТРС.
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
РЕГИОН
Крупан корак ка разбијању БиХ: Српска има одговор на пузећи државни удар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала