Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Еулекс се огласио о ухапшеним Србима на Косову и Метохији

© AP Photo / Bojan SlavkovicЕулекс
Еулекс - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Мисија Еулекс прати 108 случајева који се односе на Србе на Косову и Метохији, али не може детаљније да коментарише случајеве и стање Срба притворених од почетка ескалације ситуације на северу, навели су из Еулекса.
У складу са мандатом Еулекса је да прати одабране случајеве у правосуђу, наводи се у одговору те мисије приштинским медијима.
Еулекс је подсетио на изјаву високог представника ЕУ Жозепа Бореља да ће та мисија пратити случајеве приведених у контексту ескалације ситуације на северу КиМ, као и наводе директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да су Срби које је ухапсила косовска полиција малтретирани и физички злостављани.
Еулекс је навео да су посматрачи те мисије присуствовали на 1.940 судских саслушања у 330 активних кривичних и грађанских предмета од 15. јуна 2018. до 14. јуна 2023, што је резултирало сачињавањем три јавна извештаја са налазима и препорукама надлежним органима.
Наведено је да Еулекс такође процењује функционисање правосудног система тзв. Косова у вези са поштовањем процедуралних и законских одредби и људских права.
Експерти Еулекса редовно су присутни у свим казнено-поправним установама на тзв. Косову, истиче се у одговору мисије ЕУ.
Еулекс је навео и да је од МУП-а Србије затражио и добио информације о случају тројице ухапшених косовских полицајаца.
„Што се тиче случаја тројице косовских полицајаца, Еулекс нема мандат да прати случајеве у другим јурисдикцијама. Мандат мисије за праћење случајева ограничен је на Косово. Међутим, Еулекс је затражио и добио информацију о случају тројице косовских полицајаца од српске полиције на основу Протокола о полицијској сарадњи између Еулекса и МУП-а Србије”, наводи се у одговору Еулекса, преноси Танјуг.
Немиле сцене испред зграде општине у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СРБИЈА
Тортура над Србима: Шта пише у извештају који је Вучић предао у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала