- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јефтина реторика или опасне намере: Сенат САД припремио резолуцију о Русији и Белорусији

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Сената у Вашингтону
Зграда америчког Сената у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
У америчком Сенату представљена је резолуција која предлаже да се евентуална употреба нуклеарне експлозивне направе на територији Украјине од стране Русије или Белорусије сматра нападом на НАТО. Руски експерти не искључују да је резолуција припрема терена да Кијев са Вашингтоном изведе провокацију на територији Украјине а онда за то оптужи Русију.
Амерички сенатор Линдзи Грејем рекао је да је представљена резолуција чији је смисао да „ако Русија или Белорусија детонирају нуклеарну направу на територији Украјине како би зауставили контраофанзиву или покушали да потисну вољу украјинског народа, онда се такав напад треба сматрати нападом на Алијансу“.
Према његовим речима, Русија треба да узме у обзир да ће употреба нуклеарног оружја на територији Украјине изазвати „масовни одговор од стране НАТО-а који ће је увући у рат са Алијансом“.
Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да су те спекулације апсурдне. Русија је била и даље је одговорна нуклеарна држава, нагласио је Антонов.
„Локална елита таквом јефтином реториком демонстрира апсолутну некомпетентност у стратешкој сфери“, истакао је Антонов и додао да Русија распоређује нуклеарно оружје у Белорусији на легалној основи, не кршећи ниједну међународну обавезу.
Урадили смо управо оно што Американци раде деценијама распоређујући нуклеарне бомбе на територији европских савезника, навео је руски дипломата.
„Нацрт резолуције као својеврсни одговор на ‘претњу’ која наводно потиче од руског нуклеарног оружја у Белорусији још један је показатељ слепе мржње према нашој земљи. Аутори се не устежу да још дубље увуку САД у сукоб у Украјини“, констатовао је Антонов.

Могућа провокација на територији Украјине

Како каже за Спутњик руски политиколог Јуриј Светов, није искључено да ова резолуција коју је предложио добро познати русофоб – Линдзи Грејем, има везе са могућом провокацијом која се спрема на територији Украјине.
„Ова могућност постоји из разлога што је било прича о стварању прљаве бомбе од стране Украјинаца. Истовремено, појавила се информација да су материјали добијени из нуклеарне електране Ривне пренети, чини ми се, у нуклеарну електрану у Чернобиљу. Тамо су вероватно планирали да направе прљаву бомбу...Такође, не треба заборавити да је бивши саветник украјинског председника Алексеј Арестович раније изјавио да је Украјина способна да развије нуклеарну бомбу за један дан. Поред свега овог, приведена је група грађана која је планирала да прокријумчари радиоактивни цезијус... Не искључује се могућност да Украјина употреби неку експлозивну направу а оптужи Русију да је наводно применила нешто попут нуклеарног оружја на територији Украјине“, објашњава саговорник Спутњика.
Да постоји вероватноћа да се на територији Украјине спрема нека провокација, слаже се и Константин Блохин, војни експерт и водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука.
„Ако до ове провокације дође, они ће за то оптужити Русију. Међутим, могуће је да припремом ове резолуције желе да уплаше Москву и изврше психолошки притисак из разлога што украјинска контраофанзива стагнира, а то значи да на неки начин морају да покушају да зауставе Русију у спровођењу специјалне војне операције. Мислим да ово највише раде из разлога што је Украјина њихов геополитички пројекат“, констатује наш саговорник.

Покушај оцрњивања Русије

Поред тога, Американци припремом ове резолуције желе да оцрне Русију, децидан је Константин Блохин.
„Русија никада прва неће употребити нуклеарно оружје. Међутим, ако буде приморана, онда ће га применити као одговор из разлога што јој тада неће остати другог избора. Али, што се тиче Украјине, Русија га на територији ове земље никада неће употребити“, наглашава саговорник Спутњика.
С друге стране, Јуриј Светов сматра да је амерички Сенат припремио резолуцију јер жели да се на неки начин вероватно умеша у сукоб на Украјини.
„Ако се изврши ова могућа провокација, сан украјинског председника Владимира Зеленског се може остварити – НАТО ће се вероватно умешати у овај сукоб. Они могу у Украјину послати трупе из Пољске, Румуније или оних земаља које су жељне борбе против Русије. Заиста може доћи до велике ескалације“, упозорава стручњак.
Треба напоменути да је резолуцију, која нема обавезујући карактер, саставио са Грејемом демократа из Конектиката Ричард Блументал.
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Специјална операција у Украјини
Руски амбасадор: Америчке спекулације да ће Русија употребити нуклеарно оружје у Украјини - апсурдне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала