- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Коридором смо обележили границе Републике Српске /видео, фото/

Пратите нас
На Дугој Њиви код Модриче обележена је 31 година од пробоја „Коридора“ кроз Посавину на Видовдан у којем су погинула 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.
Обележавању је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да су „Коридором“ биле обележаване границе Републике Српске.
„Нема победе које смо остварили у историји, а да није било и страдања, али иза њих остају и резултати, а то је наша Република Српска“ поручио је Додик.
Он је рекао да Република Српска води идентичне битке као и пре 31 годину, пренела је РТРС.
„Политичке битке су ту, али Српска добро стоји, сигурна је, имамо као никада више пријатеља на међународном плану. Лажу они који кажу да Република Српска лоше стоји, да не испуњава своје обавезе. Посета мађарске делегације на челу са премијером Виктором Орбаном показала је да имамо пријатеље и у Европској унији. Знају за Српску од Русије до ЕУ. Политички се боримо са САД, али приморани смо на то“, казао је Додик.
Додик је нагласио да је Русија једна од оних моћних земаља света које поштују Српску и поносан је на однос са њима.
„Наша држава није БиХ. Наша држава је Република Српска, а у БиХ смо зато што морамо. Једног дана Српска ће бити држава. Овде има живота, будућности, јер Српска би давно престала да постоји, да нема смисао који има“, казао је Додик.
У оквиру обележавања годишњице од пробоја „Коридора“, манастиру Дуга Њива служена је литургија, а потом и помен и положени су венци и цвеће на спомен-обележју.
Обележавању су присуствовали и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.
Након полагања венаца и цвећа учесници „Марша 12 километара за 12 бањалучких беба“ пустили су голубове као симбол мира.
Војна операција „Коридор 92“ трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних делова Српске и Републике Српске Крајине са осталим деловима Српске и Србијом, подсећа РТРС.
Том акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дела Српске и Републике Српске Крајине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала