- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Овације за Зубина Мехту и Београдску филхармонију у Скопљу: Изградили смо нове мостове

© Фото : Marko DjokovicОвације за Зубина Мехту и Београдску филхармонију у Скопљу: Изградили смо нове мостове
Овације за Зубина Мехту и Београдску филхармонију у Скопљу: Изградили смо нове мостове  - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Величанственим наступом Зубина Мехте и Београдске филхармоније синоћ је у Скопљу завршена њихова турнеја у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.
Вишеминутним стајаћим овацијама публика је поздравила Мехту и Београдску филхармонију након наступа у Сали Филхармоније Републике Северне Македоније у
Скопљу, у оквиру прославе стогодишњице Београдске филхармоније у региону.
Огромно интересовање је владало за концерт Зубина Мехте и Београдске филхармоније који се с нестрпљењем очекивао у Скопљу.
© Фото : Marko DjokovicОвације у Скопљу
Овације у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Овације у Скопљу
Несвакидашње узбуђење било је опипљиво, као и радост на лицима полетних филхармоничара, те је публика усхићено поздравила маестрално извођење два симфонијска ремек - дела, Бетовенове симфоније број 7 и Берлиозове Фантастичне симфоније, не дозволивши маестру и оркестру да оду са бине.

Овим концертом се завршила прва регионална турнеја маестра Мехте и Београдске филхармоније која је отворила ново историјско поглавље кроз иницијативу „Отворени Балкан“.
Музичка мисија је повезала Београд, Тирану и Скопље кроз врхунско уметничко искуство и изградњу нових мостова.
© Фото : Marko DjokovicЗубин Мехта: Не сумњајте у моћ музике
Зубин Мехта: Не сумњајте у моћ музике
 - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Зубин Мехта: Не сумњајте у моћ музике
Хвалећи иницијативу „Отворени Балкан“ и уједињење балканског простора кроз културу, маестро Мехта је за македонске медије изјавио:
„Никад не потцењујте моћ музике и уметности, у свом животу сам широм света, пуно пута искусио колико музика може да спаја људе и повеже различите културе. Први пут кад сам био у Скопљу, било је то одмах после разорног земљотреса 1963. године, иако је град био девастиран, људи су на своју трагедију заборавили бар на та два сата током концерта“, рекао је Мехта.
У шездесетпетогодишњој каријери Зубина Мехте, наступ у Филхармонији Републике Северне Македоније је његов четврти долазак у Скопље, а Београдска филхармонија је наступила поново након готово педесет година.
У својој стогодишњој историји, оркестар бележи два наступа у Скопљу, 1976. и 1940. године.

Концерту су присуствовали министарка културе РС Македоније Бисера Костадиновска - Кочевска, делегација Министарства културе Републике Србије, чланови владе РС Македоније као и представници дипломатског кора.
© Фото : Marko DjokovicУспешна турнеја у оквиру прослев стогодишњице Београдске филхармоније
Успешна турнеја у оквиру прослев стогодишњице Београдске филхармоније - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Успешна турнеја у оквиру прослев стогодишњице Београдске филхармоније


Кроз прославу своје стогодишњице, Београдска филхармонија је заједно са Мехтом повезала регион у јединствену културну целину.
Била је велика привилегија, како истичу у оркестру, да проведунезаборавну недељу са маестром, од Гала концерта у београдском Коларцу, преко првог наступа у историји у Тирани, до концерта у фантастичној Сали Филхармоније у Скопљу.
Мехта се након последње пробе захвалио филхармоничарима на прелепој недељи заједничког рада и честитао им изузетно успешну турнеју.
Пожелео је музичарима да попут њихових македонских колега, добију своју нову концертну дворану у Београду што пре, у нади да ће њена главна сала носити име Ивана Тасовца.
© Фото : Marko DjokovicСпектакуларан концерт у Скопљу
Спектакуларан концерт у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Спектакуларан концерт у Скопљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала