- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Први званични резултати: Мицотакису победа, имаће 157 места у парламенту

© AP Photo / Petros GiannakourisПобеда Нове демократије у Грчкој
Победа Нове демократије у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Нова демократија победник је данашњих парламентарних избора у Грчкој, показали су први званични резултати, а гласачи су лидеру странке Кирјакосу Мицотакису дали нови четворогодишњи мандат на месту премијера, јавља Ројтерс.
На основу четвртине пребројаних гласова, конзервативна Нова демократија водила је са 40,5 одсто гласова, показали су подаци министарства полиције, док је, како наводи британска агенција, после 60 одсто избројаних гласова, велика вероватноћа да ће Мицотакис имати 157 посланика у парламенту који броји 300 места.
То је за 20 одсто више од другопласиране партије Сириза, радикалне левице, која је победила на изборима 2015. године и водила земљу до 2019. године, када је изгубила од Нове демократије.
"Ово је, очигледно, убедљив пораз", рекао је за ТВ Скаи Еуклид Цакалотос, који је био министар финансија током администрације Сиризе.
Недељно гласање је друго велико у претходних пет недеља, пошто на изборима 21. маја, под другим изборним системом, нико није успео да добије већину у парламенту од 300 посланика.
Међутим, по садашњем изборним системом, најбоље рангирана партија на основу гласаова добије бонус места, од 20 до 50, зависно од резултата.

Мицотакис: Наставићу кључне реформе убрзаним темпом

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис и лидер Нове демократије изјавио је после победе те странке у данас одржаном другом кругу парламентарних избора да је задовољан "сигурном већином" коју је освојио и обећао да ће наставити кључне реформе убрзаним темпом.
"Остаћу веран својој националној дужности и нећу толерисати ароганцију или уображено понашање", поручио је он, преноси Катимерини.
Мицотакис је нагласио да су гласачи одбацили "лажи и токсичну атмосферу која је поделила друштво" и обећао да ће бити премијер "свих Грка".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала