- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски инжењери направили дрон коме нема равног на тржишту

© Sputnik / Павел ЛьвовДрон на небу
Дрон на небу - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Руски инжењери направили су дрон који нема аналога на тржишту, саопштила је Спутњику прес-служба Фонда суверених технологија НТИ.
„Руски инжењери направили су беспилотну летелицу „бегалет-мираж“, која нема аналога на тржишту, са вертикалним полетањем и слетањем која је у стању да лети до 12 сати на висини до 8.000 метара“, саопштила је прес-служба.
Дрон „бегалет-мираж“ направила је компанија „Аеронет“ – „Ваздухопловно-космичка производња БЕГАК“.
„Направили смо демонстратор уређаја са полетном тежином од 75 килограма, од којих је 20 корисно оптерећење, и са висином лета од шест до осам хиљада метара. Такав уређај је данас тражен на тржишту за обављање различитих задатака, пре свега као репетитор сигнала везе, на пример, током ванредних ситуација као што су поплаве, за праћење шумских пожара или гасовода или за обављање других задатака“, изјавио је генерални конструктор летелице, генерални директор компаније Александар Бегак.
По његовим речима, дрон може да лети са електромоторима око два сата што је око 350 километара. Планирано је да у хибридној верзији летелица буде опремљена електромотором и мотором са унутрашњим сагоревањем који ће радити на бензин, а у тој верзији дрон ће моћи да проведе у ваздуху 10-12 сати. Погонски систем чине два мотора.
Бегак подсећа да висина лета класичних дронова ових димензија не прелази 4.000 метара, као и да лете мањом брзином.
„Дрон је у стању да полети са било ког места које није припремљено за те циљеве, мислим чак и са палубе брода. Притом, то није конвертоплан. За сада нећемо откривати детаљније карактеристике. Већ је изведено неколико летова, ускоро прелазимо на друга тестирања“, рекао је Бегак.
Дрон „бегалет-мираж“ ће бити представљена на тржишту овог лета.
Белоглави орао - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Руски орао-пресретач у борби против дронова /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала