- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дан после побуне у Русији: Све се враћа у нормалу, почиње укидање свих ограничења

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаСитуација у Ростову на Дону
Ситуација у Ростову на Дону - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Након 24 сата напете ситуације у Русији коју је изазвала побуна јединица групе "Вагнер", ситуација се смирује. Барикаде које си биле подигнуте дуж аутопутева који воде ка Москви и Ростову на Дону се уклањају и саобраћај опет почиње нормално да функционише.
Конвој са техником и припадницима групе Вагнер напустио је територију Ростова на Дону у недељу увече, написао је на Телеграму губернатор Ростовске области Василиј Голубјев.
Према његовим речима, колона је напустила град и упутила се у своје базе.
„Захвалан сам свима који су у овим ванредним условима обезбедили добро координиран рад виталних система у Ростову на Дону и широм Ростовске области“, рекао је губернатор.
Ситуација у центру Ростова на Дону се нормализовала до поноћи. У потпуности је обновљено кретање цивилног транспорта на путевима. Људи се слободно крећу по граду.
Како су навели у администрацији града, војна техника "Вагнера" је оштетила око 10.0000 квадратних метара асфалта који ће бити поправљен у наредна два дана.
"Вагнер" се постепено повлачи и из Вороњешке области.
Власти Краснодарског краја, Калушке и Липецке области такође су почеле да укидају ограничења. Очекује се потпуна нормализација саобраћаја током дана.
Што се тиче режима контратерористиче операције који је уведен у Москви, очекује се да ће и он ускоро бити укинут.
Све време док је трајала напетост, руски председник се налазио у Кремљу, где је обављао текуће радне обавезе.
Митрополит ставропољски и невиномиски Кирил (Покровски), председник одељења Синода за сарадњу са оружаним снагама и полицијом Руске православне цркве, рекао је Спутњику да Руска православна црква захваљује Господу што је окончао веома опасну ситуацију у коју се земља нашла и да је показала да друштво не прихвата грађанске сукобе.
"Хвала Богу на окончању ове невероватно опасне ситуације у којој смо се нашли наша земља и сви ми. Поред страха, видели смо како се цео народ ујединио… Заједно са нашим херојима на првој линији фронта морамо победити и наставити да градимо нашу велику земљу", рекао је митрополит.
Моксовски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
РУСИЈА
Кремљ: Кривични поступак против Пригожина биће укинут, шеф Вагнера одлази у Белорусију
У ноћи 24. јуна јединице групе "Вагнер" заузеле су штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону. Евгеније Пригожин је оптужио оружане снаге Русија да су, наводно, извеле напад на кампове "Вагнера" - то су демантовали и Министарство одбране и ФСБ.
Против Пригожина је покренут кривични поступак за организовање оружане побуне. Касније је председник Белорусије Александар Лукашенко, у договору са председником Владимиром Путином, разговарао са Пригожином, након чега је Лукашенкова прес служба саопштила да је Пригожин прихватио његов предлог да се предузму кораци за деескалацију ситуације.
Како је објаснио прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, Пригожин ће отићи у Белорусију, а кривични поступак против њега биће обустављен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала