- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски лист: Немачки званичници противе се плану ЕУ да користи руска средства

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Неколико немачких званичника противи се плановима Европске уније да искористи замрзнута средства руске Централне банке за обнову Украјине, упозоравајући да би исхитрени потез могао да изазове правне или финансијске ризике, пише лист „Фајненшел тајмс“.
Како се наводи, високи званичници немачке Владе сумњају да ће план ЕУ за коришћење замрзнутих руских средстава добити довољно подршке пошто су правни ризици превисоки.
Представник Министарства спољних послова Немачке изјавио је за лист да ће Москва „морати да плати за штету коју је нанела Украјини“. Он тврди да Немачка „чини све што је законски могуће“ да пронађе и замрзне имовину руских лица и компанија против којих су уведене санкције. Истовремено је нагласио да идеја да се руска средства искористе за обнову Украјине повлачи за собом „сложена финансијска и правна питања“.
Други немачки званичник рекао је за „Фајненшел тајмс“ да ће, уколико ЕУ узме новац руске Централне банке или профит од инвестирања њених средстава, то бити преседан – на пример, Пољска би могла да тражи одштету од Немачке због Другог светског рата.
Један од немачких званичника саопштио је да је немачки министар правде и заштите потрошача Марко Бушман анализирао предлог ЕУ о заплени средстава руске Централне банке и дошао је до закључка да су правно неизводљиви. Међутим, његов портпарол није желео да коментарише те наводе.
Европска комисија је од 2022. године у више наврата наводила да постојеће европско законодавство не дозвољава конфискацију страних средстава која су замрзнута услед једностраних ограничења ЕУ и њихов пренос другој особи или држави. У лето 2022. Европска комисија интензивно ради на промени европских норми како би такво конфисковање средстава постало легално.
Споменик-скулптура знаку евра у седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
РУСИЈА
Британски медији: Европска банка упозорила на ризике коришћења замрзнуте руске имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала