- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Модри“ и даље терају вечите да „црвене“

© AP Photo / Ricardo MazalanЈошко Гвардиол
Јошко Гвардиол - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Динамо Загреб наставља да потврђује доминацију на Балкану када су у питању трансфери фудбалера, односно врхунски начин пословања на дуге стазе и далеко је испред Црвене звезде и Партизана.
О чему се заправо ради? Претходних дана у епицентру фудбалске пијаце, узимајући у обзир искључиво Европу, јер безобразним трансферима којима Арапи свакодневно осиромашују Стари континент, нико не може да парира, налази се један Хрват.
Реч је о Јошку Гвардиолу, штоперу „тешком“ преко 100 милиона евра, који је потврдио квалитет на највећој позорници - Светском првенству у Катару. Већ тада се могло наслутити оно што се данас дешава да ће Динамо Загреб профитирати због паметне трансфер политике од које су светлосним годинама далеко српски вечити ривали.
Умеју и они да „убоду“, Звезда је прошле године продала младог и талентованог Марка Лазетића Милану за фиксних четири милиона евра, плус још који милион може да уследи кроз бонусе, али... Далеко је то од домаћег који константно задаје Динамо Загреб.
„Модри" су наиме продали Јошка Гвардиола за ког Манчестер сити нуди око 114 милиона евра, пре три године Лајпцигу за 18.800.000 евра. У читаву причу укључени су и популарни и сада већ чувени „проценти" од следеће продаје. Ту се Динамо са 20 одсто осигурао да ће од наредног Јошковог трансфера инкасирати још око 14 милиона евра. Простом рачуницом дође се до тога да ће најтрофејнији и најпознатији клуб у Хрватској зарадити укупно око 33 милиона евра, оног тренутка када Гвардиол буде отишао код Гвардиоле.
Јасно је да је то цифра о којој Црвена звезда и Партизан тренутно могу само да сањају. Такође је чињеница да Динамо годинама уназад држи примат када су трансфери играча у питању.
Од Топ 10 играча који су с Балкана отишли „преко“, Динамо Загреб држи чак осам рекордних трансфера, што је потврда потпуне доминације "модрих“ и нешто због чега и даље „црвене“ вечити.
На врху листе када су директни одласци у питању налази се Марко Пјаца, који је у сезони 2016/17 прешао из Динама у Јувентус за рекордних 23 милиона европских новчаница.
Тик иза њега је натурализовани Шпанац Дани Олмо, који је с Максимира отишао у Лајпциг за 22 млиона евра. Вансеријски фудбалер Лука Модрић који и у 37. години на терену изгледа као младић, власник је бронзаног трнасфера за који је Тотенхем давно платио 21 милион евра.
Следе затим поменути Јошко Гвардиол који је отишао у Лајпциг, те Филип Бенковић. Тек онда на сцену ступа траснфер Матеје Кежмана из Партизанха у ПСВ из Ајндховена за 14,5 милиона евра. Када је Звезда у питању, реч је о трансферу Горана Друлића из 2002. године, када је за 13 милиона евра с Маракане отишао у Селту из Вига.
Франческо Тоти - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Тоти би дао „десетку“ Аргентинцу – ако испуни један важан услов
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала