- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почињу пријемни испити на факултетима Универзитета у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићУниверзитет у Београду
Универзитет у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Пријемни испити у првом уписном року на факултетима Универзитета у Београду, почињу данас и трајаће до петка.
У првом уписном року на 31 факултет пријавило се укупно 18.088 кандидата, а највеће интересовања је за Факултет организационих наука (ФОН) са 2.308 пријављених кандидата.
У односу на предвиђен број места, после ФОН-а највеће интересовање је на Стоматолошком, Архитектонском, Медицинском и Електротехничком факултету.
Кад је реч о студијским програмима, највеће интересовање је, као и прошле године, за психологију на Филозофском факултету - 547 кандидата за 116 места (4,71).
Најмање пријављених кандидата је на Факултету за физичку хемију, Физичком факултету и Техничком факултету у Бору.
„Пријемни испити почињу у понедељак и трају до петка. Управа Универзитета је у сарадњи са МУП-ом деловала превентивно како би пријемни испити били организовани на најбезбеднији могући начин“, истакао је проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић.
Он је објаснио да се данас одржавају пријемни испити на 13 факултета, од чега седам факултета има пријемни само тог дана: Архитектонски, Саобраћајни, Факултет политичких наука, Економски, Биолошки, Географски и Хемијски.
На још шест факултета, у зависности од студијског програма или предмета који се полажу, данас почињу пријемни испити: Филозофски, ЕТФ, Рударско-геолошки факултет, Учитељски, Физички факултет и Пољопривредни.
„Порука кандидатима је да на пријемни дођу одморни и да буду сигурни у себе. Ово је први озбиљнији тест у њиховој каријери и треме мора да буде, али нека буде под контролом. У зависности од врсте пријемног испита, увек саветујем да се прочитају сва питања или задаци и да се крене од задатака тј. питања која кандидат зна, а да се за крај оставе најтежи задаци. На неким испитима нема увек довољно времена или има негативних бодова, па је зато важно добро стартовати са пријемним. Срећно свим кандидатима и желим им да упишу жељени факултет”, поручио је Филиповић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала