- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија

Путин: Доносио сам одлуке да се избегне крвопролиће

Пратите нас
Оружани преврат који је покушан током викенда свакако би био угушен, саопштио је председник Русије Владимир Путин у свом телевизијском обраћању јавности.
„Оружани преврат би у сваком случају био угушен. Организатори преврата, без обзира на губитак адекватности, нису могли то да не схвате“, рекао је шеф државе.
„Драги пријатељи! Данас се још једном обраћам свим грађанима Русије. Захваљујем вам на истрајности, солидарности и патриотизму. Ова грађанска солидарност показала је да је свака уцена, покушаји да се покрену унутрашња превирања осуђени на пропаст“, ​​рекао је шеф државе.
Јавне организације, верске конфесије, водеће политичке партије и, фактички, читаво руско друштво заузели су чврст став у подршку уставном поретку у покушају преврата 24. јуна, рекао је Путин.
„Фактички се цело руско друштво ујединило и окупило око главног – одговорности за судбину отаџбине“, оценио је руски лидер.
Према његовим речима, показана је „највиша консолидација друштва, извршне и законодавне власти на свим нивоима“.
Путин је такође истакао да су на основу његових директних наређења одмах биле доношене одлуке.
„Од самог почетка догађаја, на основу мојих директних налога предузимани су кораци како би се избегло веће проливање крви“, објаснио је руски лидер.
Он је додао да је војницима групе „Вагнер“ требало времена да се предомисле.
Путин је истакао да су организатори побуне покушали да борце и командире групе „Вагнер“ искористе.
„Знали смо и знамо да су огромна већина бораца и команданата групе ‘Вагнер’ такође руске патриоте, које су одане своме народу и држави. Они су доказали своју храброст на бојном пољу, ослобађајући Донбас и Новорусију. Њих су покушали наслепо да искористе против своје браће по оружју, са којима су се заједно борили за земљу и њену будућност“, поручио је Путин.
Руски лидер је захвалио оним војницима „Вагнера“ који су се зауставили на последњој линији и нису покренули крвопролиће.
„Захваљујем оним војницима и командантима групе ‘Вагнер’ који су донели једину исправну одлуку – нису кренули у братоубилачко крвопролиће, зауставили су се на последњој линији“, нагласио је Путин.
Руски лидер је рекао да борци групе „Вагнер“ могу да наставе службу у Министарству одбране Русије или да оду у Белорусију, обећање које је дато Вагнеровцима биће испуњено.
„Понављам, избор је на свакоме од вас, али, уверен сам да ће то бити избор руских војника, који су свесни своје трагичне грешке“, оценио је руски председник.
Путин је захвалио војницима, службеницима органа реда и специјалних служби, као и херојима-пилотима, који су стали на пут побуњеницима.
„Остали сте верни дужности, заклетви и свом народу. Храброст и самопожртвованост палих хероја-пилота спасили су Русију трагичних разорних последица“, истакао је председник.
Путин је изразио захвалност и председнику Белорусије на доприносу у решавању ситуације са покушајем преврата у Русији.
Захвалан сам председнику Белорусије Александру Григоријевичу Лукашенку за његове напоре и допринос мирном решавању ситуације. Али понављам, управо је патриотско расположење грађана, консолидација читавог руског друштва одиграло одлучујућу улогу ових дана. Ова подршка нам је омогућила да заједно пребродимо најтежа искушења за нашу отаџбину. Хвала вам на томе“, закључио је Путин.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:20 26.06.2023
Оружани преврат би у сваком случају био угушен, истакао је председник Русије.
21:18 26.06.2023
Председник Русије такође је захвалио на истрајности, солидарности и патриотизму.
21:17 26.06.2023
Захваљујем се борцима „Вагнера“ који су стали у последњем тренутку и нису покренули крвопролиће.
21:16 26.06.2023
Одлуке које су донете по мом директном наређењу, донете су како би се избегло проливање крви
21:15 26.06.2023
Велика већина бораца групе „Вагнер“ су патриоте које су искористили.
21:13 26.06.2023
Организатори побуне, који су издали земљу, издали су оне који су били са њима. Побуњеници су хтели да војници убијају један другог, желели су такав исход и у Кијеву.
21:13 26.06.2023
Јавност, странке, верске организације, цело друштво заузели су чврст став у подршци уставном поретку, рекао је Путин.
21:12 26.06.2023
Путин: Ситуација је показала да су све уцене и нереди осуђени на неуспех.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала